Eric Jakobsson är uppvuxen på Rotarve gård i Lye. Hans föräldrar Alf och Lisbeth Jakobsson har hållit på med smågrisproduktion i 20 år på gården och innan dess hade de både mjölkkor och grisproduktion. Vid årsskiftet tog han över ägarskapet av gården.
– Det är min största dröm att få ta över gården. Egentligen ville jag redan göra det när jag var 18, men det har dragit ut lite på tiden, säger Eric.
Han gick inriktning naturbruk på Gotland grönt centrum. Han har tre syskon, men han var den enda som var intresserad av att ta över gården, vilket gjorde övertagandet smidigt.
– Mina föräldrar är mina största förebilder och de har varit helt otroliga. Och de har hjälpt mig mycket med allt pappersarbete som tillkommit med skiftet, säger Eric.
Han gjorde ett gåvoköp av gården som är en vanlig överlåtelseform vid generationsskiften.
– Jag har tagit över gården och där till kommer alla lån. Jag har inte köpt den till ett marknadsvärde, ska man göra det så är det ganska svårt att köpa en gård om man är i min ålder, man har ju inte hunnit arbeta så mycket, säger Eric.
Några andra gårdar har han hunnit med att jobba på, bland annat i Australien.
– Man kan lätt bli hemmablind annars, och jag kände att det var bra att komma i väg innan jag blev fast här.
Nu fortsätter han i sina föräldrars fotspår och säljer 30 kilos smågrisar till slaktsvinsbönder på ön som sedan föder upp dem till slakt. Han har 200 suggor i produktion och så har han köpt några dikor.
– Det var 22 år sedan morsan och farsan slutade med mjölkkorna så nu är det kor här på gården här igen. Jag vill ha både kor och grisar för då får man en bra växtföljd för åkrarnas skull, med både vall och spannmål.
Han är självförsörjande på foder, hyr ut maskiner till andra bönder och tanken är att de fem dikorna ska bli fler.
– Jag vill ha det lite som förr, att man har både och. När morsan och farsan tog över skulle man inrikta sig på en sak. Men jag vill ha flera olika ben att stå på. Det kan hända mycket, om en sak går lite sämre, kanske en annan går bättre, säger Eric.
Han berättar att det är rätt ovanligt att man har det så på dagens gårdar, men han tycker om blandningen. De har även tre katter, en hund och två hästar. Sambon Lilli är uppvuxen på en mjölkgård, är hästintresserad och läste hästinriktning på Gotland Grönt Centrum.
– Nu jobbar jag på en mjölkgård i När där jag har ansvar för kalvarna, säger Lilli.
Gården ligger bara en kvart från Rotarve, så på rasterna kan hon åka hem och ta hand om hästarna.
– Jag gillar hästar som ingen annan vill ha. De hästarna som vi har nu går inte att rida på nu, men jag håller på att utbilda dem.
Vad tycker ni är det bästa med att arbeta med lantbruk?
– Det bästa är djuren. Jag har alltid hållit på med djur och sett kalvningar och fölningar sedan man var liten. Men varje gång är det lika spännande och häftigt att det kommer ett nytt liv till världen, och sedan ta hand om dem så att de är friska, säger Lilli Ejdertun.
– Allt man gör, det gör man för sig själv. Man är ganska fri, men man har ändå ett ansvar på sig att det måste bli gjort. Jag trivs väldigt bra med att både ha djur och växtodling, man är ute i naturen och håller på med djur. Jag är en stolt svensk bonde som producerar mat på ett hållbart sätt, säger Eric Jakobsson.