Visbyläkaren förändrar barns liv på Madagaskar

En relativt enkel, och i Sverige självklar, operation kan avgöra ett barns liv. Kerstin Conneryd, narkosläkare från Visby, volontärar i några av världens fattigaste länder. ”Känslan när mamman får se sitt barn är fantastisk.”

Kerstin Conneryd, narkosläkare från Visby, har i tio dagar varit på Madagaskar för att hjälpa barn med läpp- eller gomspalt.

Kerstin Conneryd, narkosläkare från Visby, har i tio dagar varit på Madagaskar för att hjälpa barn med läpp- eller gomspalt.

Foto: Henitsoa Rafalia

Madagaskar2022-09-25 10:05

Det är Kerstin Conneryds tredje uppdrag för hjälporganisationen Operation Smile. När GA pratar med henne befinner hon sig fortfarande på Madagaskar för att under tio dagars tid hjälpa barn med läpp- eller gomspalt. Tidigare uppdrag har tagit henne till Honduras och Marocko, men det var innan pandemin.

– Jag är så glad att det är ett annat läge med pandemin nu så att vi kan vara i gång igen. Det här kommer inte att bli mitt sista uppdrag, berättar Kerstin Conneryd, som till vardags arbetar som narkosläkare på Visby lasarett.

undefined
Uppdraget på Madagaskar är Kerstin Conneryds tredje för Operation Smile.

Operation Smile startade i USA år 1982 och har funnits i Sverige sedan år 2010. Sedan starten har drygt 300 000 operationer genomförts, och volontärerna jobbar utan ersättning. Uppdragen brukar sträcka sig över tio dagar, exklusive resdagar. Det är professioner som läkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder från hela världen som samlas för att utföra operationer under några intensiva dagar.

– Det är verkligen inget lyxliv. Vi delar rum på ganska enkla hotell och jobbar från 07 på morgonen till ibland 23 på kvällen, och somnar med kläderna på. Det är väldigt intensivt, men utvecklande och roligt, säger Kerstin Conneryd.

Innan operationsteamet är på plats har Operation Smile på olika sätt kommunicerat att möjligheten finns, till exempel genom att ta sig runt i omkringliggande byar.

– Folk brukar ta de sista pengarna de har, eller gå till fots, för att på alla sätt försöka ta sig till platsen där vi är, berättar Kerstin Conneryd.

undefined
Innan barnen får grönt ljus till operation genomgår de grundliga undersökningar för att fastställa att de klarar ingreppet.

Väl på plats påbörjas undersökningar av de, oftast barn, som behöver operation. Volontärerna kollar blodtryck, puls, allmäntillstånd, och personerna får träffa plastikkirurger, tandläkare, barnläkare, narkosläkare och logoped. Alla som vill kan inte få den efterlängtade operationen.

– Den här gången kom över hundra barn och några vuxna, men vi är ganska få och kan bara göra omkring 30 operationer. Det blir alltid väldigt känslomässigt för de som blir nekade, men vi berättar att vi kommer tillbaka och att de får söka igen.

Små barn prioriteras, men de ska ha fyllt sex månader eller uppnått en viss vikt och vara helt friska i övrigt.

– Särskilt gomspalt påverkar talet och förmågan att få i sig mat. Ibland är barnen så kraftigt undernärda att de måste äta upp sig innan vi kan operera.

undefined
Operation Smile startade i Sverige för bara några år sedan.

För barn med läpp-, käk- eller gomspalt är ett fint leende långt ifrån den enda fördelen med operation. Faktum är att ingreppet kan vara livsnödvändigt.

– Det är nödvändigt för att bli accepterad i samhället och få ett liv. De här barnen blir utstötta och kan inte gå i skolan för att de blir så mobbade, säger Kerstin Conneryd.

Ibland blir barnen till och med utfrysta av sin familj, berättar Kerstin Conneryd.

– En liten flicka som vi opererade här kom hit med sin moster eftersom mamman tagit avstånd till barnet vid födseln. Mammorna blir så skuldbelagda och folk undrar vad föräldrarna har gjort för att barnet ser ut som de gör.

undefined
Kön ringlar sig ofta lång när Operation Smile är i staden. En del går från kringliggande byar, medan andra använder sista pengarna för att kunna åka.

Barn som föds i Sverige med läpp-, käk- eller gomspalt, enligt Kerstin Conneryd rör det sig om mellan 150 och 200 barn årligen, får hjälp nästan omgående av specifika team som finns på de större universitetssjukhusen.

– Karolinska har ett vårdprogram för detta där barnen får behandling redan vid tre till sex månaders ålder. I Sverige är det inget problem.

Bara på Madagaskar finns några tusen personer som är i behov av operation.

– Utan uppdraget är det inte aktuellt med operation för de här människorna. Landet har en befolkning på 27 miljoner invånare, och det finns i dagsläget bara tre plastikkirurger, säger Kerstin Conneryd, och berättar att en del i uppdraget är att utbilda lokal personal så att fler operationer kan utföras i framtiden.

Just Madagaskar beskriver Kerstin Conneryd som det fattigaste land hon hittills har besökt.

– Det sitter människor på gatan och sträcker fram handen överallt. Det är verkligen hjärtskärande. Man tänker på hur orättvist det är i världen och hur bra man själv har det. Samtidigt är jag glad att jag har en yrkeskunskap som är användbar till just det här.

undefined
Anjarasoa, 1 år, har precis fått en operation för sin läppspalt. Här med sin mamma och Kerstin Conneryd.

Under de tio dagar som Kerstin Conneryd befinner sig i landet blir det många starka möten med lokalbefolkningen – och mycket känslor. Både sorg hos de som inte kan eller hinner få hjälp, och glädje hos de som får operation.

– Känslan när man kommer ut med barnet till uppvaket och mamman får se sitt barn med ett fint leende är fantastisk. De är så lyckliga och tacksamma, jag lever länge på det efter att jag åkt hem.

Uppdragen för Operation Smile ger även någonting tillbaka till Visby lasarett och de patienter hon möter här.

– Som narkosläkare får jag mycket mängdträning. På Visby lasarett söver vi också barn men ganska få såhär små barn. Man måste ha tungan rätt i mun och uppdraget ger mig mycket kunskap.

Operation Smile

Operation Smile skickar medicinska volontärer till resurssvaga länder för att genomföra kostnadsfria operationer på barn med läpp-käk-gomspalt.

I normalfall tar en operation mellan en knapp timme och två timmar.

Volontärerna jobbar utan ersättning och tar av sin fritid för att åka ut på uppdrag. 

Startade i USA 1982 och har funnits i Sverige sedan 2010. Sedan starten har drygt 300 000 operationer genomförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!