Allt fler gotlänningar fast i spelskulder – så får du hjälp

Gotlänningar har svårare att betala räkningar än svenskar i övrigt. Och framför allt är det spelskulderna som ökar. "Det är alarmerande", säger skuldrådgivaren Anna Huzell.

Det blir allt vanligare att människor vänder sig till skuldrådgivningen på grund av spelmissbruk.

Det blir allt vanligare att människor vänder sig till skuldrådgivningen på grund av spelmissbruk.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Många skuldsatta (GA)2019-01-18 09:13

Allt färre svenskar har skulder hos Kronofogden. Inte sedan 1991 har antalet skuldsatta varit så få. Kronofogden förklarar de nya siffrorna med högkonjunkturen i kombination med att allt fler får skuldsanering.

Men på Gotland syns ingen sådan trend. Här är antalet skuldsatta i princip oförändrat, drygt 2 000 personer eller 4,6 procent av den vuxna befolkningen, mot 4 procent i riket.

Anna Huzell är budget- och skuldrågivare på Region Gotland och hon ser en ny typ av skulder öka, både på Gotland och i riket:

– Det är fler som kommer med spelmissbruk än tidigare. Under hösten har jag haft ett par i månaden jämfört med kanske ett par i halvåret tidigare, säger hon.

– Det är alarmerande. Jag tror att det bara är början på ett problem som fler kommer att hamna i innan vi får hejd på det här.

Hon menar att spelskulder är betydligt allvarligare än andra skulder, eftersom de ofta bottnar i ett missbruk och är svåra att ta sig ur. Dessutom springer skulderna snabbt i väg. På Gotland är medianskulden hos Kronofogden 48 000 kronor. När det handlar om spelmissbruk är det helt andra summor.

– Det kan vara allt från 500 000 upp till en miljon, säger Anna Huzell.

Hon tipsar den som spelar för mycket att registrera sig på den nya sajten spelpaus.se där man kan spärra sig själv från spelsajter under en period.

Under 2018 hade gotlänningarna skulder hos Kronofogden på 399 miljoner kronor, en ökning med nästan 33 miljoner jämfört med 2017. Att skulderna blir större trots att de skuldsatta inte blir fler hänger samman med att skulderna ofta byggs på för den enskilde, menar Johan Krantz som är analytiker på Kronofogden.

– Det de inte kan betala bara växer och växer med räntorna. Ofta har man en så knepig ekonomisk situationen att man också riskerar att bygga på antalet skulder som man inte kan betala.

Det är också betydligt vanligare att män har skulder hos Kronofogden än kvinnor.

– Så har det alltid varit. Det är fler män och deras skulder är större, säger Johan Krantz.

Han menar att det delvis är gamla samhällsmönster som lever kvar: män driver oftare företag, äger oftare bilar och det är oftast män som ska betala underhåll när föräldrar skiljer sig. En av få skuldtyper där kvinnor är överrepresenterade, tillsammans med unga, är skulder hos e-handelsföretag.

Så söker du hjälp

Om du har större skulder än du klarar av, kontakta regionens Budget- och skuldrådgivning. Efter ett första samtal kan du få hjälp att söka skuldsanering. Vid skuldsanering görs en betalningsplan upp baserad på inkomst och skulder. Avbetalningen löper under fem år. Därefter skrivs resterande skulder av och anmärkningen försvinner. Sedan den nya skuldsaneringslagen trädde i kraft 2016 kan man få skuldsanering även om man haft det tidigare.

Källa: Budget- och skuldrådgivningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!