Initiativ för våldsutsatta män på Gotland

Snart kan Gotland få en egen jour för män som drabbats av våld i nära relationer. Förbundet Akillesjouren erbjuder stöd till utsatta män i flera delar av landet, och nu har en gotlänning visat ett intresse för att starta en lokal förening för förbundet på ön.

Gunnar Bergfasth vill starta Akillesjouren, en jour för män utsatta för våld i nära relationer, på Gotland.

Gunnar Bergfasth vill starta Akillesjouren, en jour för män utsatta för våld i nära relationer, på Gotland.

Foto: Malin Stenström

MANSJOUR2019-07-10 19:00

Gunnar Bergfasth är den som har tagit initiativet för en verksamhet på Gotland för Akillesjouren, en jour för män som har utsatts för våld i nära relationer.

– Jag har själv nära vänner som har varit utsatta och inte fått stöd. Man slussas runt och hänvisas till jourer som är till för när män har varit våldsamma mot kvinnor. Det saknas något form av stöd där man kan samtala och lätta sitt hjärta. Precis som de kvinnor som har blivit utsatta för våld i nära relation vill många komma undan och få fristad, säger Gunnar Bergfasth.

Gunnar Bergfasth har jobbat som polis i 40 år och berättar att han har behövt hantera många fall av våld i nära relationer.

– När man kommer in i en sådan situation brukar man alltid försöka få bort männen från den, men alla gånger är det inte rätt, säger han.

Enligt Maja Ahrman, vice ordförande på Riksförbundet för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige är dessa typer av jourer nödvändiga.

– Vi ser vår egen verksamhet som extremt viktigt. Då verksamheten är kvinnoseparatistisk får vi väldigt sällan män som hör av sig till oss, så det är inget behov som vi har sett här, men vi har inget emot andra typer av organisationer som jobbar med dessa frågor, säger hon.

Hon menar att de inte ser ett lika stort behov av dessa jourer som för tjej- och kvinnorjourer, då våldet mot kvinnor är mer utbrett. Men trots att behovet för kvinnor kan vara större, skulle hon inte säga att det inte förkommer eller inte finns hos män.

– Jag tänker att en sån här jour är bra, så länge man har en korrekt syn och bild av våldet. Vi ser våld som en del av en könsmaktsordning där män är överordnade kvinnor, som ytterst resulterar i mäns våld mot kvinnor. Den finns en fara i att använda sig av andra typer av förklaringsmodeller. Det finns fortfarande ett stort stigma för kvinnor som har utsatts för våld. Många har svårt att prata om sin våldsutsatthet, och det kanske är mer stigmatiserat för män, säger Maja Ahrman.

Även Gunnar Bergfasth belyser stigmat som finns kring våld mot män i nära relationer.

– Det är ett ämne som inte riktigt finns. Bilden är att män alltid är de som slår, men så är det inte, män utsätts också för denna typ av våld. Detta tar inte bort behovet av kvinnojourer, de är väldigt viktiga även dem. En jour för män handlar snarare om att tillgodose ett annat behov som finns i samhället. Det är någonstans man kan höra av sig till om man är utsatt och känner sig ensammast i världen, och att det då finns någon man kan vända sig till, säger han.

Ännu har inte en verksamhet påbörjats på Gotland, och det kan ta tid.

– Det finns en vilja och ambition men det finns inget stöd från samhället för detta utan det måste skötas ideellt, så man behöver lita på att det finns folk som kan ställa upp. Jag hoppas att det finns ett engagemang, det måste finnas miljöer där folk berättar hur de har det, och att män som har varit utsatta vågar kliva fram, säger Gunnar Bergfasth.

Riksförbundet Akillesjouren har en mail och telefon som alla kan höra av sig till, men Gunnar Bergfasth menar att en lokalförening kan erbjuda mer stöd.

– En förening på Gotland skulle ge utsatta här möjligheten att få ett samtal, kanske ta en kopp kaffe och prata om hur man går vidare härnäst. Det är ett annat typ av stöd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om