Vi träffar Henrik Johansson, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland på brandstationen i norra Visby där han ger ett samlat intryck.
– Just idag har det varit ganska lugnt. Men vi har nästan tio larm per dag, jämfört med tio larm per vecka som vi generellt sätt har, så det finns att göra, säger han.
Han förklarar att den torka vi upplever just nu är något han aldrig tidigare stött på.
– Jag har arbetat med det här i över 27 år och har aldrig varit med om något liknande. Det har aldrig varit så här torrt, så här länge, säger han.
LÄS OCKSÅ: Brandspanarna: "Har aldrig varit så här torrt"
Är förberedelserna annorlunda nu än i vanliga fall?
– Ja det är de absolut. Vi planerar just nu insatserna så att utrustning för en eventuell gräsbrand alltid finns tillgänglig och redo, säger Henrik Johansson.
Hur lätt är det att skog eller mark antänder just nu?
– Det går väldigt fort. Senaste dagarna har vi fått in byig vind vilket gör att en gnista kan dra iväg hundratals meter på bara några minuter. Det är extremt just nu. Minsta lilla gnista kan få enorma konsekvenser.
Vad är den vanligaste orsaken till att gräsbränder uppstår Gotland?
– Det allra vanligaste är att det sker någon form av gnistbildning när man kör ett fordon eller maskin. Metallen slår till mot en sten och det blir en liten gnista som antänder. Det är den vanligaste orsaken. Sen är den mänskliga faktorn också en bidragande orsak. Det kan vara en fimp som slängs ut från fönstret på en bil, eller bara oaktsamhet i största allmänhet.
LÄS OCKSÅ: Så startade stora markbranden i Klinte
För Henrik och hans personal innebär den här sommaren en ständig beredskap där det handlar om minuter och sekunder. Men några extra resurser finns inte att tillgå, även om det skulle behövas nu:
– Med vetskapen om att det är så pass torrt just nu så skickar vi alltid mer personal till varje utryckning än vad vi skulle göra till exempel i mars då vi vet att det är blötare i marken. Det gör ju att vi måste fördela om våra resurser runt om på ön oftare och kalla in deltidsbrandmän och extra resurser, så det skulle absolut behövas mer folk just nu, säger Henrik Johansson.
Johansson beskriver stämningen på brandstationen som trygg och relativt avslappnad trots den intensiva perioden.
– Alla är lite på tårna skulle jag säga. Vi vet att det är allvar direkt när ett larm kommer in och alla här vill göra ett bra jobb, så det är bara att köra, säger Henrik Johansson.