Payex växer med banken i ryggen

Med Swedbank som ägare har Payex mer kapital i ryggen. 2019 ska bli ett skördeår med nya betallösningar och flera nya stora kunder.

Foto: Emelie Stenqvist

Mars2018-12-22 09:15

Det har gått drygt ett år sedan Swedbank tog över som ägare. En positiv tid, verkar det som, för det råder feststämning när GA besöker Payex. På morgonen har koncernchefen Raymond Klavestad haft informationsmöten med personalen, under eftermiddagen firar en avdelning med tårta och mot kvällen väntar julfest på Wisby Strand för de 320 anställda i Sverige.

Payex har vuxit och har i dag drygt 500 anställda. Med Swedbank finns mer kapital och större trygghet. Raymond Klavestad behöver inte oroas över nästa kvartalsrapport, utan kan jobba mer långsiktigt. Den tryggheten verkar han dela med övriga anställda, för senaste medarbetarenkäten gav ett resultat över förväntan.

– Det bästa resultatet vi haft. Det finns en stor framtidstro och alla är positiva till Swedbank.

Kontor finns i Visby, Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Lahti och snart kanske även i Baltikum.

– Swedbank har kontor i Baltikum. Mycket talar för att där banken finns kommer även Payex att finnas, säger Raymond Klavestad.

Merparten av de anställda finns i Visby, men det är inte så ofta de får se koncernchefen.

– Hit kommer jag en eller två gånger i månaden. Det borde vara oftare, men styrelsen och koncernledningen möts i Stockholm, och själv har jag kontor i Oslo, säger Raymond Klavestad.

Payex olika betallösningar och kompetens var främsta orsaken till att Swedbank i augusti förra året betalade 1,3 miljarder kronor för bolaget. Genom att integrera Payex system med bankens egna tjänster skulle Swedbank få samma möjligheter som konkurrenterna. Andra aktörer i branschen har gjort liknande köp, så Swedbank följde trenden.

En betallösning var dock inte Swedbank intresserad av. Payex mobiltjänst Wywallet, som startades tillsammans med telekomföretagen, var en konkurrent till bankernas Swish. I maj lades tjänsten ner.

– Vi lärde oss mycket med Wywallet, men tjänsten fick inte den utveckling vi önskade, säger Raymond Klavestad.

Under året har flera nya tjänster utvecklats. Enligt Raymond Klavestad har omsättningen inte ökat, men Payex arbete har fått ett tydligare fokus.

– Max Hansson ville att Payex skulle arbeta med allt. Vi är fortfarande verksamma inom samma områden, men vi har ett väldigt fokus på IT. Fler nya tjänster är på gång att lanseras, säger Raymond Klavestad och tillägger:

– 2018 har varit ett år då vi har investerat. Nästa år är det dags att skörda.

Raymond Klavestad vill inte avslöja vilka nya kunder Payex tecknat avtal med, men säger att med Swedbank som ägare och möjligheten att integrera lösningar med bankens tjänster kan man satsa på större kunder.

– Det har blivit lättare att göra affärer, konstaterar han.

Raymond Klavestad kom till Payex 2004, då bolaget han startat i Norge köptes upp av Faktab Finans (som 2006 blev Payex). Under åren som Payex bytte direktörer flera gånger fanns han hela tiden med i bakgrunden. När Raymond Klavestad 2015 tog över som koncernchef var det med uppdrag att förbereda Payex inför en försäljning.

– Köpesumman var inte avgörande. Max ville ha någon som ville bygga vidare. Han skulle vara stolt över Payex i dag, säger han.

Samtidigt som Raymond Klavestad uppskattar den trygghet som Swedbank bidrar med påpekar han att Payex inte får tappa den entreprenörsanda som präglade företaget under Max Hanssons tid.

– Jag har ett bra och nära samarbete med styrelsen. De är överraskande snabba att komma till beslut, säger Raymond Klavestad och berättar att omslaget till en av bankens personaltidningar en gång illustrerade Swedbank som en elefant på en skejtboard.

– Det var en passande bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!