I slutet av oktober höll LRF krismöte på Lövsta. Ett 40-tal jordbrukare kom för att få hjälp med att fylla i dispensansökningar. Från den 1 november är det förbjudet att sprida gödsel på åkrarna. Det går att få dispens, men enligt Jordbruksverket får sådana endast ges vid ”extraordinära omständigheter”.
Region Gotlands miljö- och hälsoskyddsförvaltning har hittills fått in ett 30-tal ansökningar.
– Det är ett extraordinärt läge. Det går inte att komma ut med maskiner på åkrarna. Vi har sett gödselspridare som kört fast. Ingen har kunnat förutse att den här hösten skulle bli så regnig, säger miljöskyddsinspektör Urban Åslund.
Nu prioriterar regionens miljöskyddsinspektörer dispensansökningarna, som förutom ansökan innehåller kartor som visar typ av mark och avstånd till vattendrag och bostäder.
– De flesta beviljas tre veckors dispens, men de får inte sprida var de vill. Det måste finnas ett skyddsavstånd på 15 till 25 meter till vattendrag och 50 meter till bostäder, säger Urban Åslund som hoppas att vädret under november blir sådant att spridningen kan genomföras.
Urban Åslund påpekar att det bästa alternativet är att försöka lagra gödseln för att sprida den på våren. Från den 1 mars är det åter tillåtet att köra ut på åkrarna med gödselspridare.
Att lagra tycker Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare Göran Qviberg är en bra idé:
– Sprider man gödseln nu på hösten när det varit så blött försvinner det mesta av kvävet. Kan man vänta och sprida på våren har växterna större möjlighet att ta upp det.
Göran Qviberg har dock förståelse för att många måste söka dispens för att sprida på hösten.
– Många jordbrukare lagrar för att sprida på våren, men lagringsutrymme kostar pengar och alla har inte råd, säger han.
Som GA tidigare berättat har den regniga hösten haft påverkat skörden. Många åkrar har stått under vatten och grödor har inte kunnat skördas.
Regnet har även inverkat på höstsådden.
– Jag har jobbat många år med rådgivning och det är väldigt länge sedan jag varit med om något liknande, säger Göran Qviberg och berättar att han flera gånger tömt sin regnmätare utanför kontoret när den blivit full.
Göran Qviberg tror att 20- 40 procent av den planerade höstsådden inte blivit av, och han tror att det kan bli problem med de arealer som såtts.
– Fläckvis har det varit väldigt surt. De områdena måste man kanske så på nytt i vår, säger han.