"Bennos Special" utsågs till öns godaste kaka

Nio olika småkakor bedömdes av juryn, som till slut gav förstapriset till Jennie Johansson från Mästerby.

Jennie Johansson gör Gotlands godaste kaka, enligt juryn.

Jennie Johansson gör Gotlands godaste kaka, enligt juryn.

Foto: Pressbild

Mästerby2022-09-02 20:03

Tävlingen arrangerades av Länsförsäkringar Gotland, som hade styrelseordföranden och två medarbetare i juryn. Två fullmäktigeledamöter samt bagaren Roger Jonasson ingick också. Juryn bedömde kategorierna utseende, doft, smak och textur.

Förstapriset gick till Jennie Johansson med kakan "Bennos Special".

– Kakan är namngiven efter min mammas man som alltid gjorde dessa till årsdagar. Det är han som kommit på dem. Benno gick bort i cancer nu i juni, så det här är en hyllning till honom, berättar vinnaren i ett pressmeddelande.

På andra plats kom Therese Rausmark med "Turkisk pepparsnitt med vit choklad" och trea blev Eleonor Stenings "Mandeldajm".

++++

Här är vinnarreceptet:

200gr mandel, skållad och mald
3.5dl florsocker
2 äggvitor

4 äggulor
1dl grädde
1dl socker

Ljus blockchoklad

100g smör

kokosflingor

Kakor:

Visby äggvitor till hårt skum. 

Blanda ihop florsocker och mandel, blanda ner för hand i äggskummet.
Klicka ut på plåt och grädda på 200 grader i ca 10min.
Halvera kakor medan dom är varma.

Kräm:
Blanda ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull och låt sakta sjuda upp under omrörning tills den tjocknar.
Blanda då i 75g ljus blockchoklad och rumsvarmt smör.
Låt stå i kyl över natten.
 

Bred kräm på en kakhalva och lägg ihop med andra halvan. Doppa änden i blockchoklad och kokos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!