Eva Ahlin hamnade mitt i hetluften

Över en natt gick Eva Ahlin (C) från att ha verkat i bakgrunden till att få strålkastarljusen riktade mot sig. Men vem är egentligen personen bakom ordförandeposten?

Eva Ahlin har vid ett tillfälle omprövat sitt beslut om Centerpartiet var rätt val. "Det var återigen kärnkraftsfrågan som var i fokus då. Det handlade om energiöverenskommelsen 2016, men även då landade jag i att vara kvar i Centerpartiet."

Eva Ahlin har vid ett tillfälle omprövat sitt beslut om Centerpartiet var rätt val. "Det var återigen kärnkraftsfrågan som var i fokus då. Det handlade om energiöverenskommelsen 2016, men även då landade jag i att vara kvar i Centerpartiet."

Foto: Malin Stenström

Mästerby2019-11-28 09:06

Många har säkert läst eller hört namnet Eva Ahlin i diverse politiska sammanhang under det senaste året, men få vet nog vem den 48-åriga trebarnsmamman från Mästerby egentligen är. Detta trots att hon sedan förra valet arbetar som politiker på heltid och sedan årsskiftet leder en av Region Gotlands tyngsta och mest omskrivna nämnder: miljö- och byggnämnden. 

Men om vi ska ta det hela från början är Eva Ahlin är uppväxt i Frödinge i Småland, en ort som gjort sig mest känd genom sina ostkakor och andra bakverk. Som Eva Ahlin själv säger:

– Jag hade ostkakedoft i näsan under hela min uppväxt.

Redan som 13-åring sökte hon sig aktivt till politiken då hon gick med i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, hemma i Frödinge.

– En av mina bästa kompisar var med i CUF, men själv visste jag inte om det var centerpartist jag var. På den tiden brann jag mycket för frågan om kärnkraften och andra miljöfrågor, och efter att ha läst igenom nästan alla partiprogram valde jag Centerpartiet, berättar Eva Ahlin.

Hon beskriver hur hon under tonåren engagerade sig mycket i vad hon kallar för "smala miljöfrågor".

– Jag skrev motioner om att man skulle införa kattskatt och göra oblekta mensskydd. Kattskatt blev inte verklighet som tur var men hundskatten avskaffades så det blev rättvist ändå. Och även om jag förstod att det inte var min motion som gjorde att mensskydden inte längre klorblektes så insåg jag då att opinionsbildning kan göra skillnad

Det var även politiken som, på sätt och vis, så småningom skulle föra småländskan till Gotland. Som 19-årig CUF-ombudsman var hon på en utbildning utanför Söderköping, och träffade där en annan CUF-ombudsman – gotlänningen Anders Ahlin.

– Vi hade ett distansförhållande ett tag, men när farmor och farfar, som jag bodde hos då, fick hem en telefonräkning på över 2 000 kronor bestämde jag mig för att flytta till Anders. Flyttlasset gick på valborg 1991, och sedan dess har jag bott här.

Under de 28 år som Eva har bott på Gotland hittills så har hon bland annat arbetat i klädbutik, som växeltelefonist samt under många år på Svenska Spel. Hon har hela tiden i någon form varit politiskt aktiv, dock med lite lägre intensitet när barnen Adam, i dag 25 år, Decimus, 22, och 7-åriga "sladdisen" Sigrid föddes. 

– Jag satt i byggnadsnämnden tio år i början på 2000-talet, jag har suttit i miljö- och hälsoskyddsnämnden och jag har även varit ersättare och sen ledamot i fullmäktige sedan 2014.

Att nu, för första gången i livet, ha politiken som heltidssysselsättning är något som Eva Ahlin trivs bra med.

– Det är roligt och intressant, även om det är väldigt mycket jobb. Jag har inte börjat räkna hur många timmar jag lägger på jobbet än, men det är absolut mer än en heltidstjänst. 

Trots att politiken upptar större delen av Evas liv, och trots det faktum att maken Anders även han varit politiskt aktiv, blir det faktiskt inte så mycket politiska diskussioner i familjen Ahlin. 

– Den som det blir mest politiskt prat med är äldsta sonen Adam. Han är aktiv vänsterpartist i Falköping. 

Då står ni ganska långt ifrån varandra politiskt?

– Ja, och det händer att vi diskuterar. Ibland är vi helt överens, och ibland inte alls, men i vår familj är det ingen stor grej att man tycker olika. Dessutom är varken jag eller Adam lättprovocerade, så diskussionerna bli sällan speciellt hetsiga. 

Bild från Evas fotoalbum. "Sommar'n 1992. Riksstämma på Gotland, Evas konfirmation och torka. Detta Kom att känneteckna denna sommar. Vi bodde i hyrt hus på Släggvägen 9 i Eskelhem eller Tofta.
Eva och Sally. Sally härstammar från prästgården i Vamlingbo. Eva Funderar på att bli präst."
Bild från Evas fotoalbum. "Sommar'n 1992. Riksstämma på Gotland, Evas konfirmation och torka. Detta Kom att känneteckna denna sommar. Vi bodde i hyrt hus på Släggvägen 9 i Eskelhem eller Tofta. Eva och Sally. Sally härstammar från prästgården i Vamlingbo. Eva Funderar på att bli präst."
Eva Ahlin om

Att vara en offentlig person:

Det är en viktig del av jobbet att jag är tillgänglig för folk. Men som person är jag inte speciellt extrovert, och det är inte det offentliga som ger mig energi.

Den ofta kritiserade bygglovsenheten:

Bygglov fungerar bra i dag, och ofta tycker jag att kritiken är orättvis mot dem som jobbar där. De gör det väldigt bra utifrån de förutsättningar som finns, de har bara inte hunnit ikapp allt som ligger och släpar från förr. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!