Medeltidsslag vid Mästerby

På förmiddagen kunde man få veta mera om slaget vid Ajmunds där cirka 500 människor dödades.På eftermiddagen var det medeltidsdag i Mästerby änge med hästuppvisning och marknad.

Minnesstenen.  Vittnar om slaget mellan gutar och Waldemar Atterdag vid Ajmunds 1361. Stenen restes år 1961 och har inskriptionen  "Till minne av gutar som här värjde sin hembygd" .

Minnesstenen. Vittnar om slaget mellan gutar och Waldemar Atterdag vid Ajmunds 1361. Stenen restes år 1961 och har inskriptionen "Till minne av gutar som här värjde sin hembygd" .

Foto: Ulf Glimfalk

Mästerby2010-08-10 04:00
I församlingshemmet i Mästerby höll Allan Lingström, Mästerby hembygdsförening, ett intressant föredrag om den slagfältsarkeologiska undersökning som pågår i socknen. Målet är att man ska få veta mera om slaget vid Ajmunds mellan gutar och Waldemar Atterdags här år 1361.
Projektet genomförs av hembygdsföreningen och arkeologer i samarbete och varje sommar letar man med metallsökare för att försöka hitta fynd efter de strider som ägde rum.

Ett på hundra
Allan Lingström berättar att det är mest bitar av taggtråd och en mängd små bitar av järnskrot från lantbruksarbete som man hittar. Något som ser ut som en medeltida sköld var vid närmare undersökning en tallrik från en tallriksharv. Så håller det på och det är bara vart 100:e fynd kan vara något av värde.
Av de fynd som allmänheten har gjort på platsen under åren är bara en handfull rapporterade och Lingström med flera tror att det handlar om massor av medeltida fynd som gått forskningen förbi.
Det första genombrottet för arkeologerna var fyndet av en kniv, 36 centimeter lång. Enligt Lingström är det ingen tvekan om att det är en stridskniv avsedd för att stöta underifrån för att komma innanför knektarnas rustning.
Man har hittat 30 armborstpilspetsar i olika storlekar och att dessa kommer från slaget är det ingen tvekan om. Lingström förklarar att de var dyra att tillverka och typiska stridsvapen eftersom de var pansarbrytande projektiler och att det inte förkom storviltsjakt på Gotland.

Tyska skjutvapen
Bland fynden finns spetsar från spikklubbor, en sporre, en bit parerstång från ett svärd, vanliga pilspetsar samt ett tiotal metallkulor. Allan Lingström berättar att det finns teorier om att det kan ha förekommit krutvapen bland Atterdags tyska legoknektar.
- Alla fynd som görs under projektet innebär att hembygdsföreningen måste bekosta restaurering och sedan placeras fynden i länsmuseets magasin, förklarar Lingström.
Efter föredraget i församlingshemmet åkte alla i väg med Allan Lingström för att se hur slagfältet ser ut i dag. Man besökte minnesstenen vid Ajmunds bro och Norken i Fjäle myr där man gjort de flesta fynden.
Även det mystiska Grenskorset besöktes. Man vet egentligen ingenting om stenkorsets historia.
Under vecka 38 drar årets fältundersökningar i gång och man vet ännu inte hur många arkeologer som kommer att delta.

Spännande dag
I Mästerby änge var det medeltid hela måndagseftermiddagen. Besökare kunde se hästuppvisning och Ralf Hoas visade rustningar och vapen. Christian Hoas demonstrerade hur man skjuter pilbåge på rätt sätt.
Sofia Hoas berättade om hästens roll genom tiderna och tillsammans med ordförande i hembygdsföreningen, Tullan Kalström, har hon arrangerat medeltidsdagen i änget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om