En månghundrahövdad publik följde striden som i dåtid utkämpades den 24 juli i nådens år 1361. Nu är det den 11 augusti år 2011 och andra tider.
Med historikern Dick Harrison, här gestaltande Ricardo Lundensis, som guide levandegörs slaget vid Mästerby.
I ord manas bilden fram av vårdkasar som tänds över ön, elden från Klinteberget som syns i Mästerby, och kyrkklockor som ringer till varning och manar till samling.
Men vem är fienden? Utan att berätta det har kung Magnus skrivit varningsbrev till gutnaltinget i Roma.
Gotlänningarna har övat till försvar och samlat allmogen från socknar och sättingar till Mästerby.
Herr Jakob från Eskelhem, herr Påvel från Sanda och herr Petrus från Mästerby introduceras för publiken.
Av kommentarerna förstås att det kommit en hel del asfaltblommor till Mästerby änge.
- Akta dig för hästlorten! Kolla, det är myror här! Se upp, det kan finnas fästingar!
Skala 1:10
Dick Harrison förklarar pedagogiskt slaget och berättar vad som sker och ses av striderna i rekonstruktion denna torsdag.
- Skådespelet är i skala 1:10 och det ni ser är blott en tiondel av allt och alla som var med i det som hände då, förklarar han.
Striden vid Mästerby är belagd i samtida källor och med slagfältsarkeologiska utgrävningsfynd.
I projektet Battle of Wisby åskådliggörs historien med fotburna gotländska bågskyttar, yxmän och spjutbärare.
Bland danskarna, till häst med kung Valdemar i bakgrunden, bär slagfältsgeneralen Thomas Neijman kungasonen junker Kristoffers färger med gyllene drakar mot röd bakgrund.
- Då kom den danske kungen seglande med riddare och 150 hästar i 50 skepp. Den danska hären slogs först ut vid Ajmunds bro av det gotländska försvaret. Ingen dansk kom över och i det läget var Gotland befriat, förklarar Dick Harrison.
I Mästerby håller gotlänningarna ställningarna. Danskarna omgrupperar och gör en kringmanöver i torrlagd blöta vid Fjäle myr.
Så anfaller danskarna och gotlänningarna hamnar i strid på flera ställen. Linjerna sviktar, delar av gotlänningarnas styrkor retirerar, förföljs och slås slutgiltigt ner i hård strid.
- Danskarna vinner, kanske genom en krigslist. Kavalleriet på slättmark blir förödande för gotlänningarna som slåss till fots, sammanfattar Dick Harrison.
På en dryg halvtimme är slaget live över i Mästerby änge. Åskådarna drar efter andan och Mästerby hembygdsförening kan glädjas åt ett evenemang som gjort succé.
- Helt fantastiskt. Detta är ett bra sätt att levandegöra museal kunskap, säger museichefen och landsantikvarie Lars Sjösvärd, som hoppas på ett återkommande arrangemang bara finansiering kan ordnas.
För den som vill ha mer av medeltida strid väntar slaget vid ringmuren iscensatt i Östergravar på lördag. Och på Gotlands museum visas 1361, slaget om Gotland, i en ny utställning.