Det doftar sött av julkola när man kliver in genom glasverandan hos familjen Sjögren i Mästerby. Det är tidig december och planeringen inför julen har sedan länge varit igång. Kolan puttrar på spisen, snart är det dags för kulprov. Samtligt ligger silkespappret på matbordet redo för pyssel. Under julens månad handlar det om att njuta och umgås.
– Alla de stora grejerna inför julen ska vara klara innan december. Slakt, brygga julöl och stöpa ljus. Det är redan färdigt när december väl kommer. Då börjar själva myset, säger Sara Sjögren som sannerligen uppskattar julen, med allt vad det innebär.
– Jag försöker hålla tillbaka med julmyset alltför tidigt under hösten. Men jag älskar verkligen julen och jag vill gärna ösa på med ljus, det behövs också när det är mörkt och barnen uppskattar verkligen pysslet och bakningen.
I oktober ska grisen slaktas och styckas, lammet likaså. Julölet ska jäsa i minst sex veckor innan jul för att smaka bra. Ljusstöpningen är också en aktivitet som är klar redan innan första advent.
– Min farmor gjorde alltid leverpastej och tog hand om nästan allt. Där är vi inte ännu, men det känns som att det är på väg tillbaka, att man faktiskt tar tillvara på allt. Det ligger i tiden, säger Sara.
Gården i Mästerby, en gul sekelskiftesvilla i trä. Saras farmor och farfar bodde där när hon växte upp. Nu har Saras familj tagit över gården sedan 2014. Barnen Ellen, 8, Greta, 3 och Märta, 2, blir den elfte generationen på gården. Den gamla boplatsen på tomten är från 1600-talet, det "nya" huset där familjen nu bor byggdes år 1904. När familjen tog över huset totalrenoverades det till vad det är idag.
– Jag är uppvuxen i Göteborg i en lägenhet. Att bo på den här gården med allt vad det innebär är jättehäftigt. Tillexempel finns en gammal smedja här, där man förstår att det varit en gammal verksamhet här innan vi kom hit, säger Fredrik, pappa i familjen som också ansvarar för att baka Gotlandslimpa i julstöket.
Mitt i den romantiska sekelskiftidyllen får julen verkligen bre ut sig. Det nyplockade granriset utanför trappan till entrén, ljuset och dofterna för tankarna tillbaka till många jular från förr.
– För mig är julen superviktig. Jag är nog infödd att julen innebär viktiga bestyr. Min farmor, som bodde i det här huset, var väldigt julig. Hon bakade, fejade, fixade och styrde inför julen. Även min mamma. På något sätt så tar jag vid efter dom, säger Sara.
Julen just i år blir på många sätt annorlunda för familjen Sjögren. Det är första julen utan Saras mamma som gick bort tidigare i år. Hon bakade alltid mandelmusslor till julen. I år ska Sara föra den vidare traditionen.
– De formarna som hon bakade med kommer faktiskt från det här huset, så de får komma hem igen kan man säga.
Tror ni att det finns något med gården som gör att ni vill hålla fast vid traditioner?
– Det finns något med att huset liksom lever upp på julen. Salen är full med släktingar och fylls med liv. Det är vackert.
De nejlikadoftande apelsinerna hänger i köket, broderade dukar och tavlor med julmotiv hänger på väggarna. För att kreativiteten inte ska kvävas bland nostalgin och traditionerna har familjen också två julgranar.
– Vi har en vanlig gran i vardagsrummet. Där får alla ösa på med glitter och pynt från förskolan. I salen finns en gammaldags, fin, gran med levande ljus och halmslöjd, vid den granen sitter man bara och njuter under uppsyn, säger Sara.
Hur den rätta granen ser ut, det handlar om tycke och smak. Så även i denna familj.
– Jag vill ju ha två fantastiskt täta granar, höga ska dom vara också. Pappa, som tidigare skogsägare, har ju en annan uppfattning där och vill gallra bort dom som ser lite risiga ut. Det blir en årlig konflikt.
Vad är drivet att fira jul så här?
– Det är lite som att tiden står still, på ett positivt sett. Nu tar jag fram den här julsaken igen, det blir lite reflektion och man tänker på jularna som varit här. Jag gillar att lacka mina paket, den doften är så speciell då jag tänker på min farmor när hon berättade om jularna från förr. Man kommer i kontakt med folk som kanske inte finns med oss längre, säger Sara.
Vilka är de enklaste knepen att få till julstämningen då?
– Det behöver egentligen inte vara så svårt. Granris, röda äpplen, upp med några gamla bonader och så baka något så det doftar gott. Det får gärna vara kvalmigt av hyacinter. Alla sinnen ska aktiveras.
För Greta och Ellen är pyssel och godis det roligaste med julförberedelserna.
– Knäck och mammas kola är det godaste. Sen är pepparkakor gott också, med godis på, säger Ellen. Greta fyller i
– Det är roligt att klippa också när man pysslar.
När själva julafton väl kommer så handlar det om att umgås med släkt i husets stora sal. Maten står förstås i centrum. Och visst finns det plats för en gotländsk äppelkaka med ovispad grädde.
Julaftonskvällen avslutas med midnattsmässa i Mästerby kyrka. Saras mamma sjöng i kyrkokören. Även om allt är sig likt är också allt annorlunda i år.