På torsdagen stod det klart vilka 24 svenska kockar som har gått vidare till kvalet i Årets Kock 2019 – SM i professionell matlagning. En av dem är gotländske Luqaz Ottosson, ägare till restaurang ROT i Norrlanda. Han har nyligen fått reda på nyheten när Helagotland.se når honom.
– Pulsen har precis börjat lägga sig. De sa mitt namn ganska tidigt så jag hann inte bli så nervös, säger han.
För Luqaz Ottossons del är det tredje året i rad som han går vidare till kvalet i tävlingen. 2017 kom han till final, men då gick det inte hela vägen. I år satsar han på prispallen.
– Det ligger ett lugn i att jag har erfarenhet från tävlingen sedan tidigare. I år har jag också gjort det enklare för mig själv och tagit ner matlagningen teknikmässigt. Jag satsar mer på smakerna, säger Luqaz Ottosson.
Med sin tävlande rätt hoppas han få juryn att känna smaken av Gotland på tungan. Att använda lokala råvaror är nämligen något som är viktigt för honom i hans skapande.
– Det känns mest naturligt. Även om spanska tomater är bra i Spanien just nu så slår de gotländska råvarorna dem på fingrarna här.
En annan gotlänning som också kommer att tävla i kvalet i Stockholm den 12 och 13 juni är Hugo Bolt-Hansen som är född på Gotland och verksam på Skärets Krog i Smögen.