Aron, 20, från Visby har nått final i stor kocktävling

Aron Jegerhjelm från Visby är 20 år och har inte ens hunnit ta gymnasieexamen. Trots det är han en av åtta finalister i en prestigefylld kocktävling och har fått jobb på en Michelinkrog i Göteborg. ”Ett kvitto på att jag gjort något riktigt bra”, säger han.

  Aron Jegerhjelm i köket på Michelinkrogen Signum.

Aron Jegerhjelm i köket på Michelinkrogen Signum.

Foto: Privat

Mat & dryck2024-04-12 20:00

Till vardags går 20-årige Aron Jegerhjelm på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelslinje. Hans brinnande intresse för matlagning har visat sig ligga till grund för vad man skulle kunna kalla en raketkarriär inom kockyrket. Han är nämligen en av finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Årets kockelev. 

– Det var oväntat, det är väldigt många ambitiösa unga kockar som deltar i den här tävlingen. Att komma till final känns extra kul eftersom jag lade ned mycket tid och energi på mitt bidrag, säger Aron Jegerhjelm. 

Han förklarar att det är många ambitiösa kockar som deltar i tävlingen och säger att finalplatsen känns som ett kvitto på att han gjort något riktigt bra. 

Priset Årets kockelev delas ut av organisationen Årets kock, som ägs av Arla och Spendrups. På sin hemsida beskriver organisationen priset som "den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden". 

Tävlingen lockar deltagare från hela Sverige. Gemensamt för de tävlande är att alla går sitt sista år på gymnasiet. Deltagarna kvalificerar sig till tävlingen genom att skicka in en tävlingsuppgift, som består i att de ska komponera en maträtt med redan bestämda ingredienser som grund.

I år var ingredienserna ekologisk potatis och ost. Tävlingsdeltagarna skulle laga sin rätt samt skicka in recept, motivering och en bild på slutresultatet. Aron Jegerhjelms bidrag var över fem sidor långt.

undefined
Den rätt som tog Aron Jegerhjelm hela vägen till finalen: Lammkorv med fermenterad fänkol, potatisbakelse, tartelett med en lök-ostkräm på tre sorters ost samt lammsky.

– Det känns naturligtvis jättebra att mitt bidrag blev utvalt. Speciellt eftersom att jag vet att det var många duktiga kockelever var med och tävlade, Säger Aron Jegerhjelm. 

Finalen hålls i Stockholm den 16 maj. Där ska de åtta finalisterna laga sin rätt på plats. De får också en förutbestämd varukorg som de ska basera en andra maträtt på. En domarpanel bestående av experter utser sedan vinnaren. 

– Det börjar kännas på allvar nu när jag vet att jag ska åka dit. Det är väldigt kul men också stressigt och nervöst. I viss mån känns det som att jag representerar Wisby gymnasium och hela min linje, jag vet i alla fall att mina lärare är väldigt glada för min skull, säger Aron Jegerhjelm och skrattar till.  

Även om man bortser från framgångarna i tävlingen flyter det på för Aron Jegerhjelm på det karriärmässiga planet. Han har inte ens hunnit ta studenten men har redan fått en anställning på Michelinkrogen Signum utanför Göteborg i höst, där han just nu praktiserar. 

 – Det var lite speciellt att komma direkt från skolan rakt in i ett Michelin-kök. Man lär sig mycket av att vara i den miljön. Det som har varit mest lärorikt är att få en inblick i strukturen och noggrannheten, man lämnar ingenting åt slumpen här. 

Aron Jegerhjelm har kommit långt på sin korta tid i kock-branschen. Han är bara 20 år gammal och har fortfarande många år i köket framför sig. På frågan vad han har för drömmar svarar han målmedvetet: 

– Att fortsätta med kockyrket och kunna avancera, testa ännu finare krogar och lära mig ännu mer. Slutmålet är att öppna en egen restaurang som jag själv ansvarar för, säger han. 

Hemma i Visby?

– Ja, i Visby eller någon annanstans på Gotland hade varit det bästa alternativet för mig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!