Bjud på läskande melon

En vattenmelon är läskande som få, innehåller inget fett och är vanvettigt läcker sommarmat. Njut den i salladen, desserten eller alldeles naturell.

Mat & dryck2007-10-11 04:00
Vad vore en Greklandssemester eller en het sommardag här hemma i hagen utan vattenmelon? Svaret är färglös, vätskefattig och däst.
Vattenmelonen ger stuns åt tillvaron med sitt fräscha, krispiga ljusröda fruktkött, så laddat med smak av sol, sommar och sötebrödsdagar.

Melongott
Den passar lika bra att äta rakt upp och ner som i drinkar, desserter och matiga sallader.
Ett par melonbitar i isvattnet är kanongott varma dagar.
Människan har varit svag för vattenmelon under lång tid. Man har till och med hittat vattenmelonkärnor i gravar som är 6 000 år gamla.
Ursprungligen kommer vattenmelonen från Afrika, där den fortfarande lär gå att finna i vilt tillstånd.

Ett bär
Ordet "melon" kommer från två grekiska ord som betyder "äpple" och "mogen".
Noga räknat är vattenmelonen ingen frukt utan ett bär som växer på en ettårig klängväxt. Det finns flera olika sorter.
Den vanligaste är den klotrunda mörkgröna med rött fruktkött och svarta kärnor.
Men det finns även avlånga, grönspräckliga varianter med ljusare kött och vita kärnor.
På sistone har den gula vattenmelonen börjat bli allt vanligare. Den är mildare i smaken och ännu lite krispigare i konsistensen.

Dofta friskt
När man köper en vattenmelon ska den kännas tung och fast i konsistensen.
Mognadsgraden sitter snarare i doften än i färgen på skalet. Den ska dofta friskt och lite sött. Den kan dessutom kännas lite mjuk i änden där stjälken suttit.
Meloner ska förvaras svalt, kring femton grader, men helst inte i kylskåp. En källare är perfekt.
Köp hellre hela meloner än dem som skurits upp i butiken, eftersom de ofta blir torra på ytan. Förvarar du en melon rätt håller den i flera veckor.
En vattenmelon består till 91 procent av vatten och den innehåller absolut inget fett. Världens bästa dessert med andra ord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!