Gästerna ombeds att dra dit pepparn växer

Premiärupplagan av Gotland Gastronomy är i full gång runt om på ön. På restaurang Surfers i Visby anordnas det drinkworkshop och temamiddagar med den kännetecknande Sichuanpepparn i fokus.

Sofia Kiehn och Maryvonne Johansson var två glada deltagare.

Sofia Kiehn och Maryvonne Johansson var två glada deltagare.

Foto: Malin Stenström

Mat & Dryck2018-04-27 19:05

Under torsdagen inleddes den nya mat- och dryckesfestivalen Gotland Gastronomy, som pågår fram till söndag.

– Det har varit en härlig start med mycket som dragit fullt hus hittills, konstaterar initiativtagaren Frida Domnauer glatt.

På restaurang Surfers hölls under fredagseftermiddagen en drinkworkshop under två timmar i regi av Malin Spång och Tim Thörnhammar.

– Vi har inte riktigt släppt in någon i baren på det här sättet tidigare, det känns spännande, säger Tim Thörnhammar och fortsätter:

– Vi kommer berätta lite om resan som Surfers bar har gjort, från att ha varit en Gin & Tonic-bar till där vi är i dag med alla våra färska frukter, örter och olika varianter av lag gjord från grunden.

– Vi vill att deltagarna ska få lära sig om våra drinkar och vårt tankesätt, men också få inspiration till att prova sig fram på egen hand, säger Malin Spång.

Deltagarna fick således prova att göra sin egen lag och komponera egna drinkar.

– Det är egentligen enklare än många tror, och det är väldigt roligt att prova sig fram med olika smaker, säger Tim Thörnhammar.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör som amatör när man blandar drinkar?

– Jag tycker att många slarvar med is när de gör drinkar hemma, det är viktigt att drinken är kyld. Sedan handlar det mycket att hitta rätt balans mellan spriten och de andra smakerna, säger Malin Spång.

Två av deltagarna som ville lära sig mer om drinkar var småländskorna Maryvonne Johansson och Sofia Kiehn, som befinner sig på Gotland för att avnjuta festivalen.

– Vi kom i onsdags och åker hem på söndag. Det är härligt att "flyta runt" på olika saker, man kan säga att vi äter oss runt Gotland, säger Sofia Kiehn.

Utöver drinkworkshop så ämnar Surfers under festivalen också att gästerna ska dra dit pepparn växer, såtillvida att de anordnar 8-rättersmiddagar som inleds med provning i pepparns tecken. Sichuanpeppar är ett starkt kännetecken i Surfers meny och helgens temamiddagar i helgen innehåller både rätter från menyn samt några specialkompositioner festivalen till ära.

– Vi anordnar det här tillsammans med våra vänner på The Pepper Quest. I slutet av januari var vi i Sichuan och hämtade hem den Sichuanpeppar som anses vara bäst i världen, från en familj som har kultiverat Sichuanpeppar i 300 år. Det är den som kommer att spela huvudrollen under middagen och det ska vara en lek med sinnena. Jag är jättepeppad, säger Surfers delägare Mymlan Isenborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!