Matprat: M-kvinnornas kokbok

Mat & dryck2009-06-11 04:00
Lättlagat och gott och gärna mat från olika delar av världen och smarta kokböcker.
Det är vad jag gillar att att laga, äta och läsa.
Moderatkvinnorna tycks göra detsamma. I alla fall att döma av en ny och inspirerande liten kokbok.
"En europeisk matresa" är namnet på skriften som är gjord i ett behändigt format, sammanhållen som ringpärm, och därmed bekväm att ha framme vid sidan av spisen.
Anförda av ordförande Magdalena Andersson får läsaren följa med moderatkvinnorna på en guidad tur runt de 27 medlemsländerna i EU.
Kokboken ger smakprov med ett recept från varje medlemsland i EU och ger samtidigt information om landet.
Recepten är lockande samlade under rubrikerna förrätter, huvudrätter, efterrätter och några bonusrecept.
Själv fastnar jag direkt för att prova Salzburger Nockerl, en goding från Österrike som är lika supergod som superenkel att göra.
Nu vet jag dessutom att Österrike är ett av de rikaste länderna inom EU. Samtidigt som kvinnorna där i genomsnitt tjänar cirka 60 procent jämfört med männen för samma arbete.
En rödbets och bresaolasallad med getostcréme från Litauen testas som förrätt.
I Litauen finns nu ett tillägg i lagstiftningen som kriminaliserar sexköp och där är också förbjudet att sälja sex.
Vinkokta musslor från Belgien som huvudrätt måste provas.
Nu vet jag också att receptet fungerar. Samtidigt har jag lärt mig att belgiska kvinnor slutar arbeta vid 59,6 års ålder.
Där hade därmed en annan inte längre behövt skriva för brödfödan.
Statsministerns korvgryta är en otippad favorit som Fredrik Reinfeldt delar med sig av.
Receptet bygger på falukorv och potatis i kombination med vita bönor i tomatsås och purjo.
Sammanlagt 29 recept rymmer kokboken med Dorotea Malmegård som kock och fotograf, layout av Emilia Ölje och med Magdalena Andersson och Yvonne Svengaard i redaktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!