Våffelvecka

Mat & dryck2009-02-05 04:00
Så här års börjar man längta efter våfflor.
Här kommer ett läckert smakprov ur boken Våfflor & pannkakor" av Kate Habershon (Bonnier Impact).
Tips: en lätt oljespray är bästa sättet att smörja våffeljärnet.

Vaniljvåfflor med
chilihallon

6-8 portioner, 24 bitar
4 3/4 dl (285)
g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
3 ägg, gula
och vita sepa
rerade
2 1/4 dl mjölk
55 g osaltat smör,
smält och avsvalnat
2 tsk vaniljsocker
Till servering:
florsocker tillpudring
vaniljglass
chilihallon
Chilihallon:
2 chilifrukter,
urkärnade
150 g hallon
2 msk hallonlikör
eller konjak
2 1/4 dl (200 g socker)
2 dl vatten
Ger 3 1/2 dl


Lägg chili, hallon och likör (eller konjak) i en skål.
Häll sockret i en kastrull, tillsätt vatten och värm på svag värme tills sockret har lösts upp. Koka därefter i 5 min tills lagen har tjocknat och reducerats.
Häll den varma lagen över hallonen, rör runt en gång, täck sedan över kärlet och låt stå i minst 2 timmar för att få ut mesta möjliga smak. Avlägsna chilifrukterna före serveringen.
Gör våfflorna: Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor bunke.
Häll äggulor, mjölk, smör och vaniljsocker i en annan skål och blanda noggrant.
Häll ned mjölblandningen i mjölkblandningen och blanda - arbeta inte smeten i överkant.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned skummet i våffelsmeten med en trädsked.
Det är viktigt att inte överarbeta smeten i det här läget, så om det finns några små klumpar av äggvita som flyter omkring, låt dem vara, det spelar ingen som helst roll.
Skeda upp smeten i våffeljärnet, bred ut den i hörnen och stäng locket.
(De flesta våffeljärn rymmer 1 1/4 dl smet.) Grädda våfflan frasig och gyllenbrun i 3-5 minuter.
Sikta florsocker över våfflorna, toppa med glass och hallon och servera.
Om du har ett våffeljärn med hjärtan kan du dela dem och lägga samman hjärtan två och två med glass emellan.
Toppa med fina hallon.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!