Pernilla vet receptet för att få kommunerna att lyckas

Det finns många fördelar med att servera gotländsk mat till skolbarnen. Och det finns många sätt att se till att det är möjligt –trots upphandlingshinder. Det menar Pernilla Fischerström som har jobbat med frågan i åtta år.

Pernilla Fischerström är processledare på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

Pernilla Fischerström är processledare på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

Foto: Privat

Mat2022-02-16 07:07

Det finns många sätt för en region att öka andelen lokalproducerad mat i de offentliga köken. I alla fall enligt Pernilla Fischerström som är processledare på länsstyrelsen i Västra Götaland och framgångsrikt har jobbat med att få länets kommuner att köpa mer lokal mat.

– Det är klart att det alltid finns en oro hos kommunerna för hur dyrt kommer det här att bli och har vi råd. Men det behöver inte bli dyrare eftersom man kapar flera mellanled, förklarar hon.

Pernilla Fischerström ger flera exempel på kreativa lösningar för att få lokal mat i de offentliga köken. 

På Sötåsen Naturbruksskola gjorde man ett projekt för att odla, tvätta och leverera potatis till Skövde sjukhus. De investerade ca 15 000 kronor för att kunna tvätta potatisen som sedan kunde serveras på sjukhuset.

Enligt Pernilla Fischerström går det att få med lokala livsmedelsproducenter i upphandlingarna, men att det krävs extra ansträngning från kommunerna.

Enligt upphandlingsreglerna kan Region Gotland inte ställa krav på matens ursprung, men det finns många andra lösningar.

– Kommunerna kan lägga till andra krav, som att exempelvis en äggproducent ska komma till skolan och berätta för eleverna om hur man producerar ägg, säger hon.

Upphandlingar kan också delas upp i mindre delar för olika livsmedel, då är det oftast inte intressant för de riktigt stora grossisterna. Det är även viktigt att kommunerna ger lång tid för att svara på en upphandling eftersom många mindre producenter kan vara ovana och behöva hjälp med att lämna anbud.

Men den absolut viktigaste nyckeln till framgång, som hon har sett, är att träffa livsmedelsproducenterna.

– De kommuner som lyckas är de som skapar en relation till de lokala företagen. Då kan kommunen få veta vad producenterna kan leverera och hur kravkriterier kan ställas så att små företag ska kunna svara på upphandlingen, förklarar hon.

Hur stor andel lokal mat som serveras i landets kommuner är svårt att räkna på, enligt Pernilla Fischerström, eftersom kommuner definierar närproducerat olika. Därför kan det vara svårt att jämföra Region Gotland med andra, men att de serverar 17 procent gotländsk mat, anser Pernilla Fischerström är väl godkänt.

– Jag tycker att det är bra gjort med tanke på att allt som kunden har behov av inte produceras på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!