De tävlade tillsammans med öns kockelit

Matlagningstävlingen "Nose 2 Tail" är en återkommande kocktävling på ön. I lag tävlar kockeliten med restaurangelever.

Jurymedlemmarna André Wessman och Anders Broman samtalar med Rickard Hasselblad.

Jurymedlemmarna André Wessman och Anders Broman samtalar med Rickard Hasselblad.

Foto: Henrik Radhe

matlagning (GA)2016-03-23 09:33

Tävlingen Nose 2 Tail anordnades i går för femte gången i ordningen. I år hölls den på Wisby Strand. Arrangören Keges bjuder in kockar och köksmästare från gotländska krogar att delta och lottar sedan ihop lagen.

– Varje lag består av tre kockar samt en elev från restaurangskolan. Främst arrangerar vi det här för att kockar och branschfolk ska få jobba ihop sig en hel dag under trevliga former, och att eleverna ska få vara med och laga mat med de riktigt duktiga proffskockarna, säger arrangören Håkan Lundberg.

Eleverna som deltar går första året på Wisbygymnasiets restaurangprogram.

– Det här är deras första kontakt med yrkeslivet, vilket är väldigt lärorikt. Eleverna som har varit med tidigare tycker att det här är det roligaste under första läsåret, säger läraren Tomas Lundgren.

Elin Petersson-Wallén såg fram emot en spännande eftermiddag och kväll.

– Det här blir en häftig erfarenhet, de verkar väldigt duktiga.

De deltagande lagen komponerade varsin tvårättersmeny, förrätt och varmrätt, utifrån huvudråvaror utsedda av arrangerande Keges. I årets tävling föll valet på sej, blåmusslor och ostron.

– Det var med de här huvudråvarorna Tommy Myllymäki vann Bocuse d'Or Europe med 2014, säger arrangören Håkan Lundberg.

Deltagarna var fram till strax innan tävlingsstart ovetandes om huvudråvarorna.

– Lagen får sedan titta in i skafferiet och lite tid på sig att sätta ihop en basmeny.

Lagen satte igång matlagningen med 25-minutersintervaller. Först ut var laget bestående av Christer Grandin, Anders Österdahl, Mattias Gustavsson och Rasmus Martis.

Anders Österdahl, specialist på havets begivenheter, sken säkerligen upp lite extra när han fick reda på råvarorna.

– Riktigt roligt, och att tävla så här i team växer man av, säger Anders Österdahl samtidigt som han med van hand öppnade ett ostron.

– Förutom vår unga elev har vi några år i ryggen, så vi satsar på klassiskt med en boullabaisse som huvudrätt och en ceviche-variant som förrätt, säger Christer Grandin.

Rätterna presenterades sedan för såväl juryn som de cirka 100 middagsgästerna, bestående av branschfolk. Vinnaren korades genom såväl juryns (50 procent) som gästernas (50 procent) utlåtanden.

Att det fanns en prestige i att stå som vinnare i slutet av kvällen rådde det inget tvivel om.

– Självklart är det så. Kockarna som har anmält sig till det här gillar att tävla och visst vill de vinna, säger Håkan Lundberg.

Tävlingen avgjordes sent i går kväll. Vinnaren presenteras i torsdagens tidning.

De tävlande lagen

Lag 1: Christer Grandin (Clarion), Anders Österdahl (Bryggan), Mattias Gustavsson (Smakrike), Rasmus Martis (elev)

Lag 2: Fredrik Torppa (Lindgården), Gustav Ewenfeldt (Masters), Göran Troell (Wisby Strand), Elin Petersson-Wallén (elev)

Lag 3: Jonas Jakobsson (Kronholmen), Filip Jerkeby (Brooklyn), Peter Bavér (Guldkaggen), Robin Stenström (elev)

Lag 4: Pascal Bouras (Toftagården), Luqaz Ottosson (tidigare Lilla Bjers), Nikki Sandgren (Masters), Wilma Österholm (elev)

Lag 5: Jamie Rae (Fornsalen), Rickard Hasselblad (Smakrike), Gottfrid Sigsarve (Bolaget), Oliver Frännesjö (elev)

Jury

Anders Broman (tidigare Toftagården), Robin Ingelse (Köksmästare Wisby Strand), Erica Haglund (Feldts Fisk) och André Wessman (Nordic Spice).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om