De skänker överbliven mat till behövande

Flera företag tar krafttag för att minska matsvinnet. I samarbete med föreningen Food2change skänker nu Ica Wisborg överbliven mat till människor som har svårt att få ihop ekonomin.

Miljövinster. Kristian Holläs Eriksson på Food2change visar de nya medlemmarna Veronica Karlsson och Kristian Westerström hur varorna ska fördelas.

Miljövinster. Kristian Holläs Eriksson på Food2change visar de nya medlemmarna Veronica Karlsson och Kristian Westerström hur varorna ska fördelas.

Foto: Cecilia Thomsson

Matsvinn (GA)2018-03-07 05:15

Många butiker försöker hitta lösningar för att slippa slänga varor som passerat bäst före-datumet eller bara är kantstötta och ratas av konsumenten. Ica Wisborg i Visby blir den första livsmedelsbutiken på Gotland som ansluter sig till initiativet Food2change. Föreningen är ideell och verkar för att minska matsvinnet i butiker genom att låta människor som har det tufft ekonomiskt hämta mat som annars hade slängts.

– Grunden till att vi gick med är att vi ska slippa slänga mat som det inte är något fel på, och istället ta tillvara på det, berättar Jan Lundström, butiksägare Ica Wisborg.

En gång i veckan kan Food2changes medlemmar hämta upp en eller flera kassar mat som annars hade gått till spillo. För att få hämta mat krävs att man inte har en inkomst som överstiger 13 000 kronor före skatt.

– Än så länge har vi omkring 10 medlemmar på Gotland, men vi är i stort behov av både fler medlemmar och volontärer, säger Kristian Holläs Eriksson, ambassadörskoordinator för Food2change på Gotland.

Föreningen har funnits i två år och finns än så länge i tio städer runt om i landet, med totalt 800 medlemmar.

– Vi har växt otroligt fort och fått en väldigt bra respons. Genom vårt uppdrag upplyser och uppmanar vi samtidigt samhället att tänka efter en extra gång innan man slänger mat, säger Kristian Holläs Eriksson.

Han berättar att han arbetar ideellt på heltid för föreningen, och arbetar extra på lager på kvällar och helger.

– Jag brinner för just de här frågorna, att vi tillsammans kan göra skillnad för miljön och stryka våra förutfattade meningar om personer som har det tufft ekonomiskt, säger Kristian Holläs Eriksson.

Ica-handlaren Jan Lundström hoppas att fler butiker väljer att hoppa på initiativet.

– Det är roligt och jag hoppas att det ger ringar på vattnet och att fler vill vara med, jag vet att många kämpar med matsvinn, säger han.

Jan Lundström berättar att kunder är väldigt fokuserade på bäst före-datumet.

– Kunder vill inte betala fullt pris för varor som håller på att gå ut i datum. Eftersom vi befinner oss på en ö försvinner alltid en eller två dagar i transport och det blir färre dagar till varans bäst före-datum passerar, säger han.

Hur mycket mat är det som annars slängs?

– Det blir rätt mycket svinn. Vi försöker sälja det som går genom att till exempel sänka priset, men det är svårt att köpa hem rätt mängd, säger Jan Lundström.

Food2change

Food2change är en ideell förening som minskar matsvinnet i butiker genom att låta människor med ansträngd ekonomi hämta överbliven mat.

Föreningen finns i tio städer runt om i landet.

De startade för två år sedan och har cirka 800 medlemmar i Sverige.

Hittills har mat till ett värde av drygt 4,7 miljoner kronor räddats.

För att få hämta mat måste du ha en inkomst på max 13 000 kronor före skatt.

Källa: Food2change

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om