LÖFTET Gotland ska bli en tryggare plats

Nu har Region Gotland och Polisen lovat varandra att tillsammans skapa trygghet på Gotland och att mota narkotikan i grind.

Foto: Dennis Pettersson

Medborgardialog2017-01-20 18:43

Polisen har frågat över 500 gotlänningar, fördelat på sex olika geografiska platser, om vad de anser att polisen ska ägna sig åt. Det kallas medborgardialog. Svaren tillsammans med egna upplevelser och brottsstatistik har kokats ned till tre huvudområden att arbeta extra med: våld, mängdbrott och narkotika varav det sistnämnda även är den gemensamma beröringspunkten för de två första punkterna.

– Gotland är inte unikt i Sverige att ha narkotika som ett stort problemområde, men i förhållande till folkmängden och ö-läget kan man höja ögonbrynen för narkotikatillgången här, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef.

– Det är oroväckande att höra polisen berätta om hur utbrett narkotika är bland de unga, säger Peter Lindvall, regiondirektör.

Representanter från regionen och polisen har efter medborgardialogen satt sig ned och arbetat fram en åtgärdsplan samt formulerat ett avtal med rubriken: Medborgarlöfte 2017.

I medborgarlöftet står bland annat att Polisen ska göra skol- och ungdomsbesök under och efter skoltid. Region Gotland ska utveckla åtgärder för en drogfri skol- och ungdomsmiljö samt kalla till fortbildningsmöten. Polisen och Region Gotland ska tillsammans genomföra årliga elev- och föräldramötet Underbara ungdomar och samordna sina resurser i samband med skolavslutningar.

Narkotika är ett stort problem bland ungdomar på Gotland och medborgarlöftet handlar främst om hur man ska tackla det.

– Narkotika är den största oron bland gotländska ungdomar vilket i sin tur skapar otrygghet bland medborgarna. Nu vill vi jobba förebyggande och sprida kunskap till både ungdomar och vuxna kring det här, säger Conny Johansson, kommunpolis på Gotland.

Tillsammans med sina kollegor har han observerat en liberalisering bland ungdomarna vad gäller synen på narkotika, och att det inte är uppdelat mellan några specifika grupper utan finns överallt.

En av orsakerna till det här är ökad tillgång. Droger är bara några knapptryck bort.

– Nätet är den plats man handlar på nu. Det är lättare att få tag på cannabis än öl, säger Fredrik Persson.

Många tror att vägen till droger sker stegvis, med start från alkohol och sedan övergång till tyngre och tyngre preparat.

– Så är det inte, säger Conny Johansson och fortsätter:

– Det går oftast från tobak till cannabis. En del dricker aldrig alkohol utan går direkt på drogerna.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!