Medborgarförslagen som fått ja och blir av

Av de 46 medborgarförslag som inkommit sedan 2014, och som avslutats, har endast sju ärenden fått ja. Ett av dem är bänkar på Södra Hällarna.

I ett medborgarförslag som blivit verklighet ville man att bänkar skulle placeras ut vid Södra Hällarna.

I ett medborgarförslag som blivit verklighet ville man att bänkar skulle placeras ut vid Södra Hällarna.

Foto: Henrik Radhe

Medborgarförslag (GA)2016-01-04 10:25

Det första medborgarförslaget från år 2004 var från en flicka som föreslog att Fiskargränd i Visby skulle döpas om till Rosengränd. Fullmäktige valde att ge förslaget avslag.

– Inledningsvis var det väldigt mycket avslag. I dag är det fler som blir beviljade, så det är positivt. Det tyder på bra förslag som är realistiska, säger regionstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S).

– Det kan man inte säga om alla. Vissa förslag är kostsamma, andra har vi inte att göra med. Många slår upp öppna dörrar, fortsätter han.

Björn Jansson ser ändå positivt på förslagen.

– Det ger medborgarna möjlighet att påverka.

En nackdel är dock kostnaderna. Ett enkelt medborgarförslag kostar minst 10 850 kronor, med arbetstid och antalet involverade politiker och tjänstemän inräknat. Ett mer komplicerat ärende kan kosta upp mot 25 000 kronor, och i vissa fall ännu mer.

– Det tror jag inte att medborgarna är medvetna om. Men det är ett pris vi får betala, säger han och fortsätter:

– Demokrati måste få kosta.

Gotlänningarna är näst bäst i landet på att lämna in medborgarförslag, endast stockholmarna lämnar in fler ärenden. Sedan starten 2004 har Region Gotland fattat beslut i 657 medborgarförslag. Några beslut som har fått bifall sedan år 2014 är anpassade boendeformer för elöverkänsliga, luftpumpar för cyklister i Visby och att regionen ska uppmuntra idrottare som har tagit SM-medalj.

Några beslut som har fått avslag är att ge Edward Snowden fristad på Gotland, skidlift på gamla soptippen i Visby, att döpa Södra Hällarna till Kungsladugårdsparken och att döpa om ishallen i Visby till ”Looben”.

Ett medborgarförslag som Björn Jansson särskilt minns är förslaget om att döpa om korsningen vid Smittens backe till ”Knäckens plats”, efter den stora rödvita hankatten som kommit att bli en profil i Visby. Så blev tyvärr inte fallet. Däremot sa regionen ja till ett annat medborgarförslag, om att upprätta en staty efter den omtalade katten.

De flesta medborgarförslagen som inkommer rör tekniska nämndens område.

– Det är mycket praktiskt, det vanligaste är att folk vill öka och sänka hastigheter på vägarna, säger Björn Jansson.

I och med den rådande ekonomiska krisen väljer många att skicka in egna förslag på besparingsåtgärder.

– Det är bara bra att folk är engagerade, säger han.

Att gotlänningarna väljer att skicka in så många medborgarförslag beror på regionens transparens, tror Björn Jansson.

– Media speglar mycket vad som händer inom regionen. Det vi gör kommer till stor kännedom väldigt snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om