De vill gallra bland medborgarförslagen

Många forskare och politiker är överens: Medborgarförslag är en lovvärd tanke, men står inte i proportion till samhällsnyttan.

Foto: Edvin Högdal

Medborgarförslag2016-10-21 09:00

Medborgarförslaget lanserades för att göra fler delaktiga i den demokratiska processen. Många har dock pekat på brister i systemet.

En av dem är Daniel Lindvall, huvudsekreterare i 2014 års demokratiutredning, som presenterades tidigare i år. I denna föreslår han och ordföranden Olle Wästberg att medborgarförslaget ska ersättas med folkmotioner.

– Problemet är att huvuddelen av det som skickas in inte är substantiella förslag, utan klagomål och allmänna synpunkter. Det resulterar ofta i omständliga, byråkratiska och tidskrävande ärenden som inte leder någonvart. Det finns så klart fördelar också – men de står inte i proportion till den tid som läggs ned på behandlingen, säger Daniel Lindvall efter att ha pratat med kommun­politiker från hela landet.

En annan svaghet som utredarna lyfter fram är att det ofta är samma personer som lämnar förslag gång på gång.

– När det här infördes talades det mycket om dialog mellan förtroendevalda och medborgare och bättre möjligheter att driva opinion på en större plattform. Men med facit i hand har det inte blivit så mycket dialog, eftersom allmänheten sällan får ta del av medborgarförslagen. Den dialog som sker blir därför bara mellan enskilda individer och politikerna, säger Daniel Lindvall.

I stället föreslår alltså utredningen att så kallade folkmotioner ska införas.

Idén går ut på att medborgare ska ha möjlighet att lägga upp en motion på en hemsida, där alla röstberättigade får tycka till. Om den har tillträckligt stöd behandlas motionen på samma sätt som förslag från folkvalda.

I praktiken skulle det inne­bära en sorts tröskel, då frågor som engagerar för få sorteras bort.

Per Edman (V), vice ordförande för tekniska nämnden – den nämnd som får ta emot flest medborgarförslag – kan skriva under på många av synpunkterna i demokratiutredningen.

– Vi skulle behöva gallra bland förslagen på något sätt. Vi får in mycket där det inte finns något konkret förslag som vi kan gå vidare med. Och om vi ska behandla allt – ja, då tar det tid och det går åt mycket resurser i onödan. Vi skulle behöva snabba på den processen, säger han.

Ett sätt skulle kunna vara att återkoppla till förslagslämnaren i ett tidigare skede, menar Per Edman.

– Om det inte framgår tydligt borde vi kunna ställa frågan: Finns det ett konkret förslag här? Om inte, tycker jag att vi ska kunna släppa det och gå vidare bara. Medborgarförslaget är en god tanke, medborgare måste ha den möjligheten, men vi borde se över formerna för det, säger Per Edman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om