Vill vaccinera tonårspojkar för att minska cancerrisker

I dag erbjuds alla barn i årskurs 5 gratis vaccinering mot HPV, även pojkar. Nu föreslår Emma Widgren catch-up-vaccinering även för äldre pojkar.

Pojkar födda 2009 eller senare ingår nu i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och får därmed ta HPV- vaccination.

Pojkar födda 2009 eller senare ingår nu i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och får därmed ta HPV- vaccination.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Medborgarförslag2022-08-31 17:25

I mitten av maj i år fick regionen in ett medborgarförslag om att Gotland bör börja vaccinera även äldre tonårspojkar mot "Humant Papillomvirus", även kallat HPV, som bland annat kan orsaka livmodercancer. Bakom förslaget står Emma Widegren, lärare, författare och mamma till fyra barn, varav två tonårssöner.

undefined
”Hur ska jag göra för att skydda mina pojkar och deras eventuellt framtida partners”, säger Emma Widegren, lärare, författare och fyrabarnsmamma.

– Det här är en fråga som jag har funderat på i ett par år. 2010 infördes att flickor skulle vaccineras mot HPV-viruset men inte pojkar, men saken är den att HPV smittar alla kön. Det är den vanligaste sexuellt överförda smittan och då började jag fundera: “hur ska jag göra för att skydda mina pojkar och deras eventuellt framtida partners”, säger Emma Widegren och fortsätter:

– Det här är en solidaritetsfråga tycker jag. När det sedan beslutades att även pojkar skulle omfattas av HPV-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet så gällde det endast pojkar födda 2009 och senare. Eftersom mina pojkar är födda 2005 och 2007 faller de lite på målsnöret, och det finns givetvis fler tonåringar som inte omfattas.

Thomas Kunze är chefläkare hos Region Gotland och en av dem som tagit emot medborgarförslaget.

– När det gäller medborgarförslaget om så kallad HPV catch-up-vaccinering för pojkar så har vi tagit emot det och inte hunnit ta ställning.

Vaccinationer av barn i skolåldern enligt det nationella vaccinationsprogrammet sköts helt och hållet av skolhälsovården. Lokala politiker kan även fatta beslut när det gäller sådana ärenden, inklusive finansiering.

– Vi har också bedrivit en HPV catch-up-kampanj sedan 2021 tillsammans med Region Stockholm riktat till kvinnor i åldrarna 21-26 år. Initiativet kom från Socialstyrelsen. Målgruppen är kvinnor som hamnade utanför när HPV inkluderades i det nationella skolvaccinationsprogrammet för drygt 10 år sedan, säger Thomas Kunze.

När det gäller all screeningverksamhet som bedrivs i Region Gotland så sköts den administrativt via Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland (RCC). Detta gäller även catch-up-insatser. Frågan angående catch-up vaccinering för pojkar kommer att tas upp för diskussion på RCC förklarar Thomas Kunze.

Lina Olsson är enhetschef för skolsköterskor och förklarar hur elevhälsans medicinska insats, EMI, följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring catch-up vaccinering av pojkar.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att det skulle ha begränsad effekt att nu erbjuda motsvarande till äldre pojkar, dels eftersom sjukdomsbördan i HPV-relaterad cancer är mycket större bland kvinnor än bland män, dels eftersom flockimmuniteten är betydligt större bland ungdomar i dag än den var för tio år sedan. Äldre pojkar har alltså redan nu ett visst skydd genom att smittspridningen av HPV har minskat, säger Lina Olsson och fortsätter:

– I samband med att pojkarna på Gotland skulle börja erbjudas vaccin mot HPV lyftes frågan från EMI till hälso- och sjukvården och fick då svar att det inte var aktuellt på Gotland.

HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Sedan vaccinationerna mot HPV startade har man kunnat se att färre yngre kvinnor och män i Sverige smittats med de virustyper som ingår i vaccinerna. Även förekomsten av kondylom och allvarliga cellförändringar har minskat, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Jag tänker att vi måste se det utifrån ett samhällsperspektiv. Jag har möjlighet att vaccinera mina pojkar, och är jätteglad och tacksam att de vill. Jag är också oerhört glad och tacksam över att vi har ekonomisk möjlighet att göra det. Alla har inte det, varken att ta reda på att det går, eller ekonomisk möjlighet att göra det, säger Emma Widegren.

Kompletterande vaccinationer erbjuds genom skolan för tjejer upp till 18 år. För killar äldre än de födda 2009 kostar det upp mot 1 600 kronor för en dos. Är pojken över 14 år, måste dessutom tre doser tas. En kostnad som kan bli upp mot 4 800 kronor för att vaccinera en tonåring.

– Jag skulle önska att regionen både informerar och erbjuder tonårskillar möjlighet till catch-up-vaccination, säger Emma Widegren och fortsätter:

– Det är alltså en solidaritetsfråga eftersom det handlar om en möjlighet att skydda en hel generation. Det drabbar ju inte bara den som blir smittad av en cancersjukdom, utan det drabbar ju hela den personens sociala nät också. Vi har möjlighet att i princip utrota flera cancersjukdomar som orsakas av HPV, den chansen borde vi ta!

HPV

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Det finns mer än 200 typer, och varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige cancer som orsakas av HPV.

Enligt statistiken från nationella vaccinationsregistret, Folkhälsomyndigheten, så är över 90% av flickor födda 2004 - 2010 och pojkar födda 2009 - 2010 vaccinerade med HPV-vaccin på Gotland.

Andra cancertyper som är relaterade till HPV är framförallt cancer i vagina, vulva, penis, svalg och ändtarmsöppning (anus).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!