ENKÄT: Gotlänningarna ger regionen underkänt

Gotlänningarna är inte nöjda med Region Gotlands verksamheter. Det visar SCB:s senaste medborgarundersökning. Allra sämst resultat får bland annat bostadssituationen.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Regiondirektör Peter Lindvall.

Foto: Dennis Pettersson

Medborgarundersökning2016-12-21 09:14

Statistiska Centralbyråns, SCB, senaste medborgarundersökning genomfördes i höstas, och resultaten har nu presenterats. Sammanlagt har 582 personer svarat på enkäten som skickades ut till 1 200 gotlänningar mellan 18 och 84 år.

Enkätsvaren ger en bild av att gotlänningarna inte längre är nöjda med att leva och bo på ön, vilket är en del av enkäten. Det sammanlagda resultatet på frågorna kring detta ger betyget 55 av 100, vilket är precis på gränsen till "nöjd". 2014 var resultatet 59, och i fjol 57.

– Att betyget minskar är givetvis inte bra eftersom vi vill vara en attraktiv plats att bo och leva på. Vi ser att det varje år flyttar in ca 2500 nya gotlänningar så min uppfattning är att vi är en attraktiv plats att leva och bo på, säger regiondirektör Peter Lindvall.

– Samtidigt får vi inte ta något för givet. Jag tror bland annat att förändringarna i Region Gotlands verksamheter som präglats av besparingar de senaste åren kan ha påverkan på detta.

Allra sämst betyg i undersökningen får bostäder med betyget 44, arbetsmöjligheter med 46 och kommunikationer med 50. Samtliga dessa frågeområden ligger under gränsen för "nöjd". Att man får låga betyg inom just dessa områden är något som till viss del förvånar Peter Lindvall.

– Ja, det förvånar mig litet. Just nu byggs det som aldrig förr på Gotland och vi ser ett fortsatt ökat behov av byggande för att möta de behov av inflyttning som finns. Vi har rikets lägsta arbetslöshet så just nu går det bra för Gotland med många nya arbetstillfällen. Samtidigt ser vi att en del arbetsgivare upplever kompetensbrist och har svårt att rekrytera till vissa funktioner.

I den andra änden av skalan får det kommersiella utbudet, fritidsmöjligheter och tryggheten betyg som överskrider gränsen för "nöjd".

– Det är glädjande att Gotland uppfattas som en trygg plats att leva på och att vi har goda fritidsmöjligheter. Vi vet att det är två viktiga områden som kan vara avgörande för om man väljer att flytta hit. Jag valde själv att flytta hem till Gotland för några år sedan och har inte ångrat mig en sekund.

En annan del av undersökningen bedömer Region Gotlands verksamheter, och det är en dyster läsning för de styrande på ön. Det sammanfattande betyget hamnar på 39, vilket är under gränsen för godkänt.

– Det är givetvis inte bra att vi får ett så pass lågt betyg. Nu är jag partisk men jag tycker att vi är bättre än vad betyget avspeglar. Skulle man se på vad vi gör inom till exempel. vård, skola och omsorg så utför våra medarbetare stora insatser varje dag.

Även när det gäller hur medborgarna ser på sitt inflytande i kommunen hamnar man en bra bit under gränsen för godkänt.

Regiondirektören konstaterar att de besparingar regionen tvingats göra till följd av den dåliga ekonomin med stor sannolikhet avspeglar sig i de låga betygen. Han säger dock att resultaten i undersökningen ger honom motivation att vända trenden.

– Det här ger mig kraft att fortsätta utveckla våra verksamheter så att allmänhetens förtroende för oss kan öka.

Slutligen kan man konstatera att av de som svarat på enkäten kan 42 procent starkt rekommendera andra att flytta hit, medan 22 avråder från det.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!