Det var i november 2014 som en nätartikel med flera vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp i lajvsammanhang skapade stor debatt. Inlägget hade titeln ”Ett dån av vittnesmål” och publicerades av en tjej på sajten Spelkult. Den innehöll en sammanställning av många berättelser, till exempel om dålig kvinnosyn, tafsande och våldtäkter, som har skett under olika lajv. Debatten nådde långt utanför lajvvärlden, och också till Gotland.
– Att detta existerade kom inte som en chock, vi hade börjat fundera i de banorna innan. Ett år tidigare hade vi startat ett samarbete med en kvinnojour, men efter detta fortsatte vi att konkret arbeta mot och förebygga dessa typer av övergrepp, berättar Björn Sundberg, verksamhetschef för Medeltidsveckan.
Artikeln som publicerades var inte riktad mot just Medeltidsveckan i Visby, men diskussionen rör en del av deras målgrupp. Enligt arrangörerna har det inte inkommit några anmälningar om sexuella trakasserier eller övergrepp under festivalen de senaste åren. Samtidigt medger de att det är svårt att veta med säkerhet vad som sker exempelvis på festivalens lägerområde nattetid.
– Det är extremt svårt att veta. Det vi kan göra, och gör, är att arbeta förebyggande och se till att personerna vi arbetar med står bakom vår värdegrund, säger Björn Sundberg. Marknadsansvarige Patrik Björkander fortsätter:
– Det här är otroligt viktigt för oss. Även om vi egentligen inte kan ta ansvar för allt som händer i Visby under veckan känner vi ändå ett stort ansvar när vårt arrangemang lockar hit så många människor.
Rapporteringen om sexuella övergrepp och våldtäkter på musikfestivaler runt om i Sverige har väckt stor uppmärksamhet de senaste åren. Bara nu under sommaren på Bråvallafestivalen anmäldes totalt fyra våldtäkter och över 20 fall av sexuellt ofredande. Med anledning av de anmälda sexbrotten beslutade arrangörerna för Bråvalla att ställa in festivalen kommande år. Under festivalen Sweden Rock fick polisen in en anmälan om våldtäkt och flera om sexuellt ofredande. Trots att Medeltidsveckans arrangörer anser att den medeltida festivalen inte på alla vis är jämförbar med musikfestivaler, ser de ändå händelserna som påminnelser om hur viktigt arbetet mot dessa typer av övergrepp är.
– Vi har inte riktigt samma problematik som på musikfestivalerna där det är stora publikhav och det förekommer exempelvis trängsel och tafsande, men samtidigt har vi ett stort arrangemang som pågår en vecka där det är många som lever inpå varandra.
– Känslan när detta började rapporteras om är ändå att vi kan känna en trygghet i att vi redan arbetar med detta. Men sedan får det oss att vara ännu mer på tårna och prata mer om det, säger Patrik Björkander.
Redan när debatten om sexbrott i samband med lajv blossade upp år 2014 gick Medeltidsveckans ledning tidigt ut och satte ned foten. Efter detta har de vidtagit ett antal åtgärder för att förebygga sådana händelser.
– Under 2015 började vi ha ökad bemanning i form av trygghetsvärdar som rör sig på stan på natten. Som sagt samarbetar vi även med en kvinnojour som bemannar marknadsområdet dygnet runt, berättar Björn Sundberg och fortsätter:
– Vi ser även till att på vartenda möte lyfta frågan och verkligen sätta värderingarna i väggarna, det ska inte finnas några tveksamheter om vad som gäller.
Kvinnovärderingarna såg annorlunda ut på medeltiden. Hur tänker ni kring jämställdhet kontra historisk korrekthet?
– Där är vi solklara i vår ståndpunkt. Det finns ingen ursäkt för att använda historisk korrekthet för att berättiga en sunkig kvinnosyn. Moderna värderingar gäller, punkt, säger Björn Sundberg.
Något som går hand i hand med arbetet mot sexuella övergrepp är jämställdhetsarbetet. Även detta har Medeltidsveckan aktivt arbetat med sedan flera år tillbaka. I dag är festivalen mer jämställd när det kommer till vilka som syns i marknadsföringen och vilka artister som anlitas, men det har inte alltid varit så.
– År 2013 gjorde vi en inventering av vår bilddatabas och synen var nästan patetisk. Det var män på scener med eld och bar överkropp, och vi tänkte att det här går inte. Sedan dess har det hänt mycket, vi har aktivt lyft vissa grupper och personer för att skapa nya förebilder. Numer, innan vi skickar ut marknadsföringsmaterialet, räknar vi hur många män kontra kvinnor som syns, säger Patrik Björkander.
Festivalens jämställdhetsarbete kommer att fortsätta, och är enligt de båda arrangörerna ett pågående arbete som hela tiden måste ses över. Nästa utmaning är att försöka inkludera fler nyanlända och personer från olika länder och kulturer.
– Vi har många besökare som gillar veckan, men det finns också många som sneglar på det och tycker att det är konstigt. Och som nyanländ kanske du tycker att det är väldigt märkligt. Festivalen i sig ser jag som inkluderande, men vi måste bli bättre på att lyfta förebilder som tilltalar alla, säger Patrik Björkander och fortsätter:
– Medeltidsveckan startade ursprungligen som ett folkbildningsprojekt som skulle öka kunskaperna om hur Gotland och Sverige såg ut på medeltiden. Nästa steg är att höja blicken och titta på hur det såg ut i världen vid den här tiden.