Klädda för medeltidssuccé

Nicole Brantedal och Roger Arleryd går ”all in” på Medeltidsveckan. Vad sägs om 35 kvadratmeter ryttartält och vardera tre handsydda medeltidsdräkter?!

Nicole och Helena Brantedal i egna 
medeltidsdräkter.

Nicole och Helena Brantedal i egna medeltidsdräkter.

Foto: Roger Arleryd

Medeltidsveckan (GT)2018-08-04 10:00

I alla år hade Nicole Brantedal hört talas om att hennes pappa och halvbror brukade besöka Medeltidsveckan. När så hon och sambon Roger Arleryd flyttade till Gotland var evenemanget givet att bekanta sig närmare med. Hon är IT-manager på Payex i Visby, han är fotograf och driver byrån Gotlandsbild. Tillsammans slår de under sommarperioden upp portarna till designbutiken Retromance, hemma på gården i Väte Gräne.

– Jag har alltid hållt på med textilier. Det har jag med mig hemifrån, där min mamma var bra på att sy. Ett tag drev jag en sybehörsaffär i Östhammar, berättar Nicole Brantedal.

Hennes dräkter har år för år sytts med allt större omsorg för historiskt riktiga detaljer:

– Jag har gjort dräktkarriär. För att det är roligt, säger Nicole.

Men hon har inga invändningar mot att deltagare kommer som fantasy-alver eller i en enkel dräkt av lakan.

Roger Arleryd lägger ”skulden” för det allt mer uppslukande medeltidsintresset på henne.

– Hon har dragit med mig. Det är kul och intressant, säger han.

För Rogers del har intresset också lett till skapandet av en portfolio bilder med medeltida figurer i centrum. Den stora bilden på honom själv här ovan är ett exempel. Framför allt verkar de ha haft väldigt roligt med sitt deltagande i Medeltidsveckan.

– Man går en sväng på marknaden, äter gott och ser på uppträdanden. Man glömmer tid och rum, säger Roger.

Nicole lägger till föreläsningar och kurser. Båda tycker det blir som allra häftigast framåt sen kväll, när ”besökarna” lämnat och bara ”de klädda” är kvar.

– Man är sig själv, maskerna vi bär till vardags faller av. Det finns ingen åldersdiskriminering och ser man upp till något så är det hantverkskunskap, säger Nicole.

När sällskapet, där också Nicoles dotter Helena Brantedal ingår, drar in till Visby för årets vecka så ska de bosätta sig i ett nyinköpt tält.

– Ett sachsiskt ryttartält på 35 kvadratmeter med tre och en halv meters takhöjd, förtydligar Nicole Brantedal.

Men den stora grejen – det är klädedräkterna. Parer kommer att ta med sig vardera tre uppsättningar medeltidsdräkter. Inne i butiken hänger två fantastiska skapelser av ylle, lin och siden. Den ena dräkten visar hur en kvinna kunde vara klädd på 900-talet. Den andra dräkten är sydd efter förebild från en flamländsk 1400-talsmålning.

– Medeltidsveckan bygger kring 1300-talet, men perioden sträcker sig över mer än 500 år, kommenterar Nicole Brantedal tidsspannet.

Ett medeltida tält på 35 kvadratmeter blir billigare – och framför allt 
roligare – än hotell.
Ett medeltida tält på 35 kvadratmeter blir billigare – och framför allt roligare – än hotell.
Socialt om medeltiden

Det finns flera grupperinger i sociala forum som har medeltiden som gemensam nämnare. Arrangörerna av Medeltidsveckan har en Facebook-sida. Andra socialiserar i Facebook-gruppen ”Vi som ska till Medeltidsveckan” där man hittar en del inofficiella programpunkter. Sist, men inte minst, Facebook-gruppen ”Vi som syr medeltidskläder” som sträcker sig bortom den gotländska Medeltidsveckan, samlar för närvarande inte mindre än 7 600 entusiaster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om