När GT skrev om sociala medier-fenomenet #Metoo för en dryg månad sedan uttalade sig en representant för kyrkans värld, nämligen församlingspedagogen Pia Toftenius. Nu kommer även kyrkans egna upprop i denna gigantiska vågrörelse mot sexuella trakasserier och övergrepp, under hashtaggen #Vardeljus.
En namnlista med närmare 1 400 kyrkoanställda kvinnor, varav ett 30-tal gotländska, offentliggjordes i går.
– Men det här har redan talats om länge i olika Facebook-grupper och det har varit spännande och positiva diskussioner. Jag hoppas verkligen det här kan sprida ljus och att vi ser alla möjligheter till förändring. I och med #Metoo skrivs ett kapitel kvinnohistoria, det är ljus i varenda vrå och ingen kan längre blunda för problemet, säger Görel Robsarve Malmros, kommunikatör i Norra Gotlands pastorat.
Hon tycker absolut att ämnet är särskilt känsligt och upprörande inom kyrkans värld.
– Framför allt präster har en särskild roll i samhället, de är moraliska kompasser som länge inte fick ifrågasättas, men det finns de som har misslyckats totalt i sina uppdrag. Sedan har nog många generellt högre förväntningar på kristna när det gäller sådant här, tror Görel Robsarve Malmros.
Motreaktioner finns också mot de många uppropen och berättelserna inom ramen för #Metoo. Uttalanden som ”nu vågar man ju inte krama sina kvinnliga vänner längre” hörs ibland.
– Ja, jag har hört sådana kommentarer flera gånger. Men alla måste kunna ha filtret som säger när en kram är okej och inte. Jag tror att alla egentligen har det, frågan är om alla använder sig av det, säger Görel Robsarve Malmros.