Ny fas inleds i Gotlands militära historia

På torsdag anländer de första, färdigutbildade soldaterna i 18:e stridsgruppen till ön. Därmed inleds en ny fas i Gotlands militära historia.

Historisk fas.
Från den 1 juli finns det åter fast förband på Gotland.

Historisk fas. Från den 1 juli finns det åter fast förband på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Militäretablering (GA)2017-06-23 06:30

Vid halvårsskiftet börjar öns nya förband sin tjänstgöring. Grundutbildningen i Skövde var klar i veckan och sedan har de fått skriva kontrakt på sin tjänst. På torsdag anländer de första som kommer för att stanna som yrkesmilitärer tillhörande 18:e stridsgruppen.

Den 1 juli är det officiella startdatumet för etableringen av den 18:e stridsgruppen. Den fasta etableringen på Gotland tidigarelades ju efter ett överraskande beslut av ÖB Micael Bydén i höstas, baserat på en analys av det säkerhetspolitiska läget.

– Nu har de utbildningen som krävs för att göra jobbet, cirka 100 har skrivit kontrakt. Vi har lite vakanser fortfarande som vi hoppas kunna fylla efter sommaren åtminstone. Vi får lägga lite extra på att försöka rekrytera och tala om att vi finns, säger Therese Fagerstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten på Gotland.

Närmast kommer försvaret att synas under i helgen startande Island Games.

Full styrka i det första skedet innebär 160 tjänstgörande personer fördelade på 130 soldater och 30 officerare. Av den sistnämnda kategorin är drygt 90 procent klara. Så sammanlagt är det cirka 130 personer som kommer hit till starten. Men alla kommer inte samtidigt. Eftersom det är fast anställda omfattas de av gällande arbetsmarknadsregler.

Therese Fagerstedt:

– De ska också få ha lite semester efter att ha genomfört utbildningen. Så de kommer att få gå omlott med varandra under sommaren. Hela gruppen kommer inte att vara här förrän efter sommaren. Även fortsättningsvis stärks det upp med soldater från fastlandet. För att lösa dagens uppgifter behöver det var 130-150 man, i varje fall inte under 100.

Exakt hur många som anländer på torsdag är hemligt eftersom det klassas som "operativ transport". Men alla anländer inte samtidigt men ska vara här till halvårsskiftet.

En del som varit omdiskuterad hela tiden är boendet. Några hade klart redan när de startade utbildningen, en del har lyckats lösa det men några har haft problem med att hitta boende under högsäsongen.

– Vi har hittat lite olika lösningar. Några får bo på pensionat och en del på Hallbro utbildningsanläggning där hemvärnet bedriver sin utbildning och där det finns rum och sängar.

De överklaganden som skett, dels av byggloven dels av upphandlingen, försenar etableringen.

Baracker som tidigare funnits vid Wisbygymnasiet har därför placerats i Tofta och kommer efter iordningställande att användas från och med i september. De kommer att inrymma bland annat matsal, kontor och hygienutrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!