Förra veckan undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist och USA:s försvarsminister Ashton Carter en avsiktsförklaring som öppnar för ökat samarbete. Nu bekräftar generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17 att 100- 200 amerikanska soldater kommer att öva på Gotland i september nästa år. USA deltar med arméstyrkor och marinkårssoldater.
Aurora 17 har tre primära övningsområden, varav Gotland och Mälardalen är de tyngsta. Det tredje är Göteborg. Sammanlagt har övningen 16 000 deltagare. Scenariot är att Sverige utsätts för ett överraskande strategiskt anfall. Landets förmåga att ta emot värdlandsstöd ingår som ett viktigt moment i övningen.
– Jag räknar med cirka 1 000 utländska deltagare. Förutom amerikanerna deltar även finska och norska soldater och hemvärnsmän från Danmark, Norge och Estland, säger Bengt Andersson som ska fatta beslut om den internationella medverkan de närmaste veckorna.
På Gotland kommer svenska styrkor att öva tillsammans med 100- 200 amerikaner. Även estniska hemvärnsmän deltar.
Gotland bidrar till övningen med hemvärnsmän, och för första gånger kommer 18:e stridsgruppen att öva på ön. Stridsgruppen genomförde nyligen sin första övning när den deltog i Våreld 2016. Övningen hade sitt centrum i Skövde, där stridsgruppen är förlagd fram till hösten 2017.
Bengt Andersson påpekar att svenska och internationella styrkor ofta övar tillsammans numera. Ett exempel är Baltops 2016, då finska marinen hade fartyg i Visby hamn. Den övningen leddes av USA och Nato.
Aurora 17 kommer att genomföras på land, i luften och till sjöss. Den pågår under tre veckor i mitten av september och inleds med en uppbyggnadsfas.
– Allmänheten kommer att beröras. Tyngdpunkten ligger på Tofta skjutfält, där de flesta skjutningarna kommer att äga rum. Men vi kommer även att öva i Bunge och på andra platser där Fortifikationsverket har mark, säger Bengt Andersson och berättar att man håller på att kontakta markägare för de tillfällen man behöver öva på privat mark.
Aurora 17 blir det största svenska övningen på över 20 år och den inkluderar mer än militära stridskrafter. Ett 40-tal myndigheter deltar för att öva svensk totalförsvarsförmåga.
– På Gotland deltar länsstyrelsen, räddningstjänsten och polisen, säger Bengt Andersson och berättar att en större totalförsvarsövning kommer att genomföras 2020.