På tisdagen blev det känt att Max Hanssons försäljning av Payex till Swedbank gav honom drygt 1,2 miljarder kronor. Han är nöjd med affären.
– Annars hade jag ju inte sålt det, säger han och skrattar.
Men vad tänker du om summan?
– Pengar har egentligen inte så stor betydelse. Men det är ju en måttstock på vad man har uträttat.
LÄS MER: Så mycket fick Max Hansson för Payex
När Helagotland.se når Max Hansson på tisdagsförmiddagen är han på väg med bil genom Roma.
– Jag är mycket på Gotland nu för tiden och Gotland betyder mycket för mig, säger 72-åringen som 1972 grundade Faktab Finans, som sedan bytte namn till Payex.
LÄS MER: Därför bytte Payex namn från Faktab
När Max Hansson i våras bestämde sig för att sälja sitt livsverk ville han försäkra sig om att företaget skulle finnas kvar på Gotland och att medarbetarna skulle känna sig trygga.
– Försäljningen känns fortfarande bra för Gotland och vad jag har hört är medarbetarna nöjda. Det var bra att det blev Swedbank istället för ett riskkapitalbolag. Swedbanks ambition är att behålla och utveckla företaget påGotland och det hoppas jag de fortsätter med.
Max Hansson är övertygad om att det kommer att bli en del nyanställningar inom de närmaste åren. Då är det viktigt att Swedbank hittar den personal företaget behöver.
– Jag hoppas att Campus Gotland satsar på den typen av utbildningar. Payex hade inte funnits i dag om inte högskolan hade haft sin it- och ekonomiutbildning.
LÄS MER: Max Hansson i tårar efter storaffären
Den dryga miljard som Max Hansson nu sitter på kommer han att hålla hårt i ett tag framöver.
– Man säger ju att cash is king, säger han med en blinkning och fortsätter:
– Det känns oroligt just nu. Det är ett känsligt läge att investera med höga priser på fastigheter, och bubblan som råder. Efter uppgång blir det fall och vi har haft en enorm uppgång en tid.
Att sälja ett företag för dryga miljarden innebär också att man skattar många miljoner.
– Det är trist att de pengarna inte blir kvar på Gotland. Gotlänningar borde få hälften av de skatteintäkterna, säger Max Hansson.