Gotlänningar ratar plastkassen efter ny lag

Flera butiker märker att färre kunder köper plastbärkassar efter att den nya lagen, som ska begränsa användningen, införts. Responsen från kunderna har varit positiv.

Margareta Trunehag, arbetsledare på Clas Ohlson i Visby, berättar att butiken bara säljer kassar gjorda av sockerrör.

Margareta Trunehag, arbetsledare på Clas Ohlson i Visby, berättar att butiken bara säljer kassar gjorda av sockerrör.

Foto: Malin Stenström

Miljö (GA)2017-09-27 11:05

Det är snart fyra månader sedan den nya lagen om informationsplikt för plastkassar i butik trädde i kraft. Lagen innebär att handlare numer är skyldiga att informera kunden om plastkassarnas påverkan på miljön.

– Det har blivit jättestor skillnad, jag trodde inte att det skulle ge en sådan effekt. Många kunder återanvänder gamla plastkassar eller har med sig tygkassar, säger Anja Smittsarve, butikschef på Åhléns i Visby.

Den nya lagen slår bara fast att butikerna måste informera kunderna, inte hur. Förutom informationstexter vid kassorna frågar kassörerna på Åhléns om man behöver en påse eller inte, vilket Anja Smittsarve tror bidrar till kundens medvetenhet.

– Jag tror att det handlar om ett vanebeteende som måste brytas. Vi har i princip bara fått beröm från kunderna och de allra flesta är positiva, säger hon.

Kedjorna H&M, Kappahl och Lindex startade ett eget initiativ, ”One Bag Habit", där de i sina butiker började ta betalt för plastkassarna för att sedan skänka överskottet till ändamål som jobbar för hållbar utveckling. Butikskedjan Clas Ohlson beslutade samtidigt som lagen började gälla att byta sina plastpåsar till påsar tillverkade av sockerrör. Innan hade de även en mindre plastkasse som var gratis, men den tog de bort.

– Vi får mestadels positiva reaktioner, men det är klart att en del kanske tycker att det är snålt. Men vi tog ju betalt för våra kassar redan innan lagen infördes, säger Margareta Trunehag, arbetsledare på Clas Ohlson i Visby.

Också Margareta Trunehag märker att färre kunder handlar plastkassar i butiken.

– Jag tror att det är en vanesak, och det är stor skillnad på hur många som nu har med sig egna bärkassar när de handlar, säger hon.

Även matbutiken Vibblehallen beslutade nyligen att sluta sälja plastkassar och gå över till kassar tillverkade av sockerrör.

– Vi har sex kartonger med plastkassar kvar, sen blir det inget mer. Det är i huvudsak miljöaspekten som gör att vi väljer att sluta sälja dem, säger Mats Runander, Ica-handlare på Vibblehallen.

Han berättar att lagen om informationskrav blev en väckarklocka.

– Jag tänkte att det inte kommer hända något genom att bara informera, utan jag ville hjälpa till lite mer, säger Mats Runander.

Så knyter du din egen bärkasse!

Inbäddningskod

Javascript

Iframe:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!