Kalle Haller och sambon Jenny Vatheuer har varit milijömedvetna länge. Deras barn svarar på om de lyckas leva ett miljövänligt liv eller inte.
– Ja det gör vi. Vi samlar regnvatten till växterna, så att vi inte tar det från kranen, förklarar nioåriga Benny.
– Och vi odlar, tillägger lillasyster Bibi, snart sex år.
Familjens odlingar är främst för husbehov, men Kalle Haller läser distanstudier i småskalig livsmedelsförädling för att kunna arbeta med hållbar matproduktion. Tidigare har han studerat byggnadsvård och renoverat huset invändigt med miljövänliga material. Intill trädgården står ett par bikupor, det betar några tackor i en hage och ett 40-tal höns är ute på ett gammalt fält. Tuppar och baggar har slaktats och blivit mat.
– Det är första gången vi äter kött på 20 år, säger Kalle Haller som annars äter vegetariskt.
I en Samhällsbarometer för 2017 ligger Gotland i topp när det gäller en miljövänlig vardag. Några av frågorna som de 2 500 personerna fick svara på var om de pantade burkar, källsorterade sopor, köpte begagnat, odlade mat, sparade vatten, komposterade avfall, minskade elförbrukningen samt använde ekologiska produkter och miljövänliga material. För flera gotlänningar, och för familjen Haller-Vatheuer, är svaren ja. Andra frågor handlade om miljövänliga transporter och egenproducerad el, där Gotland inte utmärker sig på samma sätt.
– Det är en elbil som vi skulle vilja köpa, eller solceller. Det har vi inte råd med nu, det är en dyr investering men ger en återinvestering på tio år med en hållbar kalkyl ekonomiskt, sen har man gratis el, säger Kalle Haller, som i regel anser att det är billigare att leva miljövänligt.
Enligt undersökningen svarar dock en tredjedel att de inte gör mer för miljön för att det är för dyrt. Den största anledningen som uppges är för att det finns för dåligt med praktiska lösningar. För familjen i Ekeby påverkar det framförallt arbetspendlingen, som oftast sker med bil.
– Det finns ingen kollektivtrafik att åka med. Den här sträckan är väldigt dålig längs Dalhemsvägen. Jenny har jobbpendlat med cykel en och en halv mil, men nu är hon höggravid, berättar Kalle Haller.
Enligt Arvid Linder, pressansvarig för samhällsbyggnadsföretaget som har beställt undersökningen, har Gotland bra förutsättningar jämfört med andra kommuner. Att Gotland är en ö med erfarenheter av vattenbrist kan också spela in och påverka medvetenheten på andra miljöområden. Även om gotlänningarna är högst rankade när det gäller vardagen täcker undersökningen inte in färja och flyg, som öbor kan tänkas använda i större utsträckning än fastlänningar.
– Vi har en hel del kvar att göra för att nå de globala och nationella klimatmålen till 2030, men gotlänningarna är bäst i klassen hittills, säger Arvid Linder.