Sedan fem år tillbaka mäts så kallade PM10-partiklar vid korsningen Norra Hansegatan och Österväg. Flera år i rad har gränsvärdena överstigit EU:s krav, vilket tidningen Horisont har rapporterat om, och under förra året klarade Visby precis gränsen.
– Partiklar i luften kan skada hälsan och det är kanske framför allt grupper som redan är känsliga. Så det är väldigt viktigt att man minskar partiklarna, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör hos Region Gotland, som förvånas över de gotländska mätresultaten, som alltså ligger långt över storstädernas och med råge överskrider till exempel Hornsgatan i Stockholm.
– Det är lite märkligt. Visby är ingen jättestor stad och det är inte jättemycket trafik egentligen, så det är lite förvånande, säger han.
Det är regionens ansvar att mäta mängden farliga partiklar i luften och att komma med åtgärder. Varför det ser ut som det gör i Visby och vilka åtgärder som kan vara effektiva ska nu analyseras med hjälp av bland andra SMHI och IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Man vill få fram vad källan till partiklarna är och då kan man ta fram åtgärder, säger Mattias Gerdin.
Innan årets slut ska Region Gotland vara klara med sitt åtgärdsprogram, vilket de fick i uppdrag att ta fram redan 2015.
– Det ska innehålla åtgärder som är så pass kraftfulla att man inom en snar framtid klarar av att ligga under de här gränsvärdena, konstaterar Johan Genberg, som är handläggare på Naturvårdsverket och som jobbar med luftkvalité.
De svenska kraven bygger på EU:s gränsvärden och om Visby fortsätter att överskrida gränsvärdena kan Sverige stå till svars i domstol och riskera böter.
– Om man upprepade gånger överskrider de här värdena och man inte kan visa på några förmildrande omständigheter så skulle det här kunna vara en fråga som fortsätter hela vägen till EU-domstolen, säger Johan Genberg.
I dag kan regionen bara spekulera i vad den stora mängden skadliga partiklar beror på.
– Den klassiska förklaringen till partiklar är dubbdäck som river upp vägbeläggning, säger Mattias Gerdin.
Ytterligare en förklaring kan vara den sand som används till halkbekämpning under vinterhalvåret. Och det är just under våren, när snön försvunnit och marken blir torr, som gränsvärdena överskrids.
– Under våren så har de som sköter väghållningen försökt att sopa upp sanden så tidigt som möjligt. De har även vatten på det, där man blandat i en viss del salt, som gör att det binder partiklar, säger Mattias Gerdin, som om några månader, när vårens luftvärden analyserats, kan dra slutsatsen om det har hjälpt eller inte.
I till exempel Stockholm och Uppsala har dubbdäcksförbud införts på vissa gator, vilket också gjort att de skadliga partiklarna har minskar. Att styra om trafiken kan vara ett annat sätt att komma till bukt med problemet, förklarar Johan Genberg.
– Det handlar om infrastruktur. Det kan vara att leda genomfartstrafiken utanför stan för att sprida ut det här.
Visby har alltså haft svårt att klara den miljökvalitetsnorm som finns i Sverige om högst 35 dagar per år med värden som överstiger 50 mikrogram PM10-partiklar per kubikmeter luft. Och tittar man på det miljömål som riksdagen har antagit så är det en ännu längre bit kvar.
– Det är alltså det samhället som Sverige vill komma fram till, så har man istället en gräns på 30 milligram per kubikmeter. Det är satt utifrån ett annat riskperspektiv där man ser hur känsliga grupper påverkas av det här, säger Johan Genberg.