I dag finns det två alternativ för sophämtning på Gotland. Alternativ ett innebär att regionen hämtar både matavfall och brännbart i en brun och en grå tunna. Matavfallet processas och rötas till biogas och det brännbara blir bränsle hos Cementa i Slite. Alternativ två innebär att man själv komposterar matavfall hemma och endast får hämtning av det brännbara.
Åsa Cederwall bor med sin familj på en liten jordbruksfastighet i Vamlingbo. Familjen komposterar hemma och kör i stort sett allt till återvinningen. Oftast får sophanterarna bara med sig en halv kasse brännbart när de kommer för att tömma tunnan.
– Jag tycker det är roligt att sortera och återvinna. Det som är lite sorgligt är att det blir så mycket plast. Jag förstår egentligen inte varför allt måste vara paketerat i plast, säger Åsa.
Intresset för att kompostera hemma har avstannat något de senaste åren på Gotland. 2014 anmälde 324 personer till samhällsbyggnadsförvaltningen att det ville kompostera sitt matavfall hemma. Förra året var den siffran 94. Totalt har 645 personer gjort en anmälan till förvaltningen sedan 2012.
– Jag har alltid haft svårt för att slänga mat. Jag tycker vi måste bli bättre på att använda den mat vi köper in. Här hemma blir det inte så mycket som slängs. Så vi ansökte om att få ta hand om avfallet själva istället för att skicka i väg det lilla som blev över. Det blir mest äggskal och kaffesump, berättar Åsa.
Enligt Statistiska Centralbyrån slänger vi cirka 70 kilo matavfall i soppåsen per person och år i Sverige. 30 procent slängs i onödan och skulle ha kunnat ätas upp. Resten hade kunnat återvinnas och bli biogas eller kompostjord.
När man anmält och fått klartecken för hemkompostering hämtar regionen hem den bruna tunnan och du får en lite billigare soptaxa.
– De flesta köper varmkomposter, berättar Åke Edvinsson på miljöskyddsinspektör. Det är inget vi åker ut och kontrollerar. Det är först om du själv vill bygga en kompost som vi begär in ritningar.
I innerstan i Visby tillåts inte hemkompostering. Enligt Åke Edvinsson är det för trångt och kan skapa olägenheter för grannar.
– Det som ökar nu är intresset för latrinkompostering. Att köpa en förbränningstoalett är väldigt populärt och ska liksom hemkompostering alltid anmälas till oss på samhällsbyggnadsförvaltningen.
På bara några år har ansökningarna mångdubblats. Från två ansökningar 2012 till 29 i fjol. Hittills i år har förvaltningen fått in 25 anmälningar.