Varje år gör länsstyrelserna i Sverige en uppföljning av vilka åtgärder som vidtagits för att uppnå miljömålen. De 16 målen berör allt från grundvattnets kvalitet till levande skogar och är en del i Agenda 2030, de internationella målen för att skapa en hållbar värld för alla.
Nu har Länsstyrelsen i Gotlands län publicerat sin uppföljning för året och det ser inte ljust ut. Två av målen ser ut att kunna nås till år 2030, men med dagens åtgärder och stöd bedöms de resterande fjorton inte möjliga att uppfyllas.
– Uppföljningen är ett underlag för att staten ska veta hur mycket åtgärder som kommer behöva tillsättas för att vi ska kunna nå målen, säger Emilie Vejlens, samordnare för miljömål och miljöövervakning vid Länsstyrelsen i Gotlands län.
De mål som Gotland ser ut att kunna uppnå till 2030 är "Frisk luft" och "Bara naturlig försurning", men för målen kopplade till biologisk mångfald går trenden i en negativ riktning. Emilie Vejlens menar att det finns ett behov av större åtgärder och att förändringarna måste ske i snabbare takt.
– De här trenderna kan man se som ett stort fraktfartyg ute på havet, det tar tid att byta riktning och att se effekter av förändringarna. Men bedömningen idag är att det krävs fler åtgärder och större stöd för att kunna uppnå målen, säger hon.
Allt är inte negativt när det kommer till miljöarbeten på Gotland, det görs mycket för klimatet av både privatpersoner och företag. Emilie Vejlens nämner cirkulär ekonomi som exempel.
– En sak som många företag blivit allt bättre på är att återvinna sina biprodukter för att antingen skapa något nytt eller så blir det en annan verksamhets råvaror. Till exempel matbutiker som antingen lagar mat av svinnprodukter eller så blir det till biogas. Det är även något som allmänheten kan tänka mer på, man kan bo tillsammans och dela på bil, verktyg och annat som man kanske inte använder så ofta.
Effekterna av en försämrad miljö är något som påverkar alla människor och på Gotland är målet som handlar om grundvatten särskilt relevant. Enligt Emilie Vejlens är goda exempel en viktig del i arbetet mot ett bättre klimat, något som både myndigheter, företag och privatpersoner kan bidra med.
– På alla olika nivåer i samhället behövs inspirerande exempel på vad som kan göras för att förändra. Sådant visar vägen för hur ett fortsatt arbete med de här frågorna kan se ut.