Under en två dagar lång workshop träffades representanter från bland annat regionen, näringslivet och enskilda organisationer för att diskutera hur man kan trygga Gotlands vattenförsörjning. Initiativtagare var Länsstyrelsen och Livsmedelsverket, som redan har arrangerat workshopen på flera håll i Sverige.
– Värdet på vatten behöver höjas. Både hur vi ser på det och kanske också att vatten måste få kosta ibland. I framtiden kanske det skulle kunna bli aktuellt med att höja priset på vatten under sommarperioden just för att få ner förbrukningen, säger Elin Sander som är klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen på Gotland.
Hon ser positivt på de samtal som kom under workshopen och menar att det är viktigt att diskutera frågan mellan olika aktörer i samhället. Samtidigt säger hon att vattenförsörjningen inte är något som går att lösa över en natt, utan att det krävs långsiktigt arbete.
– Problematiken vi har kommer att förstärkas. Det vi såg förra sommaren med en lång torrperiod kommer bli vanligare och vi behöver arbeta för att hantera det och klimatanpassa oss. Vi behöver se det på längre sikt och inte bara arbeta med akutlösningar. Det vi ser i dag är att grundvattentillgången inte är tillräcklig. Ska man ha ett samhälle där vi tillgodoser alla behov från näringsliv, bostäder etcetera då får vi också ett ökat behov av att ta hand om det vatten vi har, säger Elin Sander.
Dock framhäver hon att gotlänningar generellt sett redan är bra på att spara vatten, men menar att en eventuell åtgärd skulle kunna vara att utöka återanvändandet. Det är något som till exempel flera företag redan arbetar med i olika processer och Elin Sander tror att det kanske även skulle kunna bli aktuellt för hushållen.
– Vi kommer fortsätta jobba vidare med frågan kring vattenförsörjningen, men workshopen har varit bra för att mycket har kommit upp, säger hon.