Under förra årets almedalsvecka presenterade energiminister Ibrahim Baylan att en förstudie skulle göras för att undersöka möjligheten att göra Gotland till ett pilotområde för omställningen till ett hållbart energisystem. I våras var förstudien klar, Energimyndigheten kom fram till att det är möjligt för Gotland att gå i framkant för att bli helt förnybart och regeringen gick vidare med projektet. Men hur lång tid det ska ta och när det kommer att börja är inte bestämt.
– Vi har nu satt i gång med en färdplan där vi ska lägga fram ett förslag på hur och när vi ska genomföra projektet. Den ska vara klar i mars 2019. Efter det kommer vi veta när vi ska sätta igång, säger Rémy Kolessar, chef för forskning- och innovation på Energimyndigheten.
Sverige har som mål att vara helt förnyelsebart år 2040. När Gotland som pilotprojekt ska bli det, vet inte Rémy Kolessar.
– Eftersom Gotland ska ligga före resten av Sverige i egenskap av att vara pilotprojekt så måste vi ha som mål att vara helt omställda till förnybar energi innan 2040. Det kommer dock inte ske inom de närmsta åren. Vi måste se långsiktigt på det här.
Socialdemokratiska regionsordföranden, Meit Fohlin tycker att det måste finnas en poäng med att Gotland är pilotområde.
– Om vi ska vara före måste det betyda att vi ska gå före. Jag tycker att vi borde ha som mål att vara klara med omställningen minst tio år innan resten av Sverige. Även om jag vet att det inte kommer bli enkelt.
Förra året blev det ett nej för en ny elkabel mellan Gotland och fastlandet vilket begränsar mängden elektricitet som kan skickas in och ut från ön. Ett alternativ för att minska trycket är att bygga energilager som kan lagra el och portionera ut det på ett jämnare sätt.
– Vi kommer behöva göra avvägningar mellan den bästa lösningen som tar lite längre tid och snabbare lösningar. Energilager är en snabbare lösning. I framtiden kommer det behövas en ny elkabel, säger Rémy Kolessar.
Meit Fohlin tror att elkabeln kommer bli avgörande för att projektet ska lyckas. Inte minst för att hitta investerare inom förnybar energi.
– Vi har ett stort lokalt engagemang inom bland annat vindkraft. Om marknaden för elen bara är på Gotland finns det risk för att investerare tappar intresset.
Isabel Enström, regionråd och gruppledare för Miljöpartiet tror att näringslivet kommer anpassa sig till förnybar energi om det regleras för det.
– När det sätts upp tydliga regler som säger att företag behöver använda förnybar energi brukar de acceptera dem och se det som en konkurrensfördel.
Hur resurser ska fördelas är en fråga där vill Rémy Kolessar ha en dialog med många aktörer på ön, Bland annat Region Gotland, Svenska kraftnät och Försvarsmakten. Dessutom hoppas man på ett energicentrum där man ska kunna ta del av information och nyheter som har med projektet att göra.
– Tillsammans ska vi diskutera hur vi kan genomföra detta på bästa sätt. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga, allt från myndigheter och offentlig sektor till näringsliv och privatpersoner. Det handlar inte bara om tekniska innovationer utan också om en livsstilsförändring för gotlänningarna.