Gör om strandskyddet i grunden. Det var uppdraget som den särskilda utredaren Catharina Håkansson Boman fick av regeringen, som en del av januariavtalet med C och L.
Syftet var att göra strandskyddet mer nyanserat. Större hänsyn skulle tas till att Sverige är ett stort land där såväl tillgången till sjöar och stränder som befolkningstätheten varierar stort.
I den färdiga utredningen föreslås nu att kommuner ska kunna ansöka hos länsstyrelsen om att häva strandskyddet i landsbygdsområden, och att det generella strandskyddet vid små vattendrag och sjöar ska tas bort.
"Lättnader i strandskyddet kommer exempelvis att kunna genomföras i mycket större utsträckning i Jokkmokks kommun, som har den lägsta exploateringsgraden av stränderna (1,4 procent), än i Danderyds kommun, som har den högsta (68,9 procent)", skriver Catharina Håkansson Boman på DN Debatt.
Samtidigt bör strandskyddet stärkas i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på mark är stor, menar utredaren. Strandskyddet bör även stärkas i vattenområden som är av särskild betydelse för djur- och växtlivet.
Utredningen lämnas till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i dag.