Bakom kampanjen "Städa bort din bil" står branschorganisationen Bil Sweden och nätverket BilRetur. Under två månader i sommar hade gotlänningar möjlighet att registrera sina gamla skrotbilar för att sedan få dem upphämtade, bortforslade och omhändertagna på en auktoriserad och miljöcertifierad bildemontering – helt gratis.
I början av maj fanns drygt 11 500 avställda bilar på Gotland. Av dem beräknade BIL Sweden och BilRetur att cirka 5 000 var uttjänta och borde ha lämnats till en seriös bildemontering. Bro Bilskrot AB och Skrotfrag var de som skulle stå för bildemonteringarna på Gotland. Förhoppningen var att 1 500 bilar skulle samlas in på ön.
– Det var väldigt många som ringde och ville ha sina skrotbilar upphämtade. Men det var inte så många som i slutänden gick in och registrerade sina bilar på Bilretur inför upphämtningen. Vi fick in cirka 15 bokningar och när vi har talat med de andra på Bro Bilskrot låter det inte som om de fått fler. Så någon anstormning har det inte varit direkt, berättar Jimmy Eklind, filialchef på Skrotfrag i Visby.
Varför nappade inte fler på erbjudandet tror du?
– Det var många som ringde och var oroliga att de var för sent ute. Men egentligen är det ju så att vi hämtar din bil gratis året runt. Kommer du själv in med din bil så får du betalt för den.
Så det var en kampanj för att folk skulle komma till skott?
– Ja lite så. Det är ju bra om bilarna kommer bort.
Hur mycket får man betalt för sin skrotbil om man kör in den själv?
– Det är lite beroende på vad kursen för metall ligger på för dagen. Just idag betalar vi 300 kronor för en bil utan katalysator, med katalysator betalar vi 600 kronor eftersom katalysator innehåller värdefulla metaller.
På Skrotfrag i Visby jobbar tre personer. Från början hanterade man mest skrot, men bildemonteringen har ökat och utgör i dag cirka 50 procent av verksamheten. Årligen tar man emot närmare 1 000 bilar. Av dessa sanerar man själv ungefär 900.
Det är många delar som ska plockas ur och tas om hand innan bilen kan pressas ihop till ett mindre paket och skickas vidare till Skrotfrag i Oskarshamn för vidare behandling.
– Vätskor ska tas om hand och lämnas till Ragnsells, glas ska till Svensk glasåtervinning, bilbatterier skickas vidare till Boliden Bergöe. Att skrota en bil är en process med många inblandade.
Hur lång tid tar det för er att sanera en bil?
– Cirka en halvtimme. Min kollega Maitem brukar tävla mot sig själv. Han har rekordet på 14 minuter.
– 14 minuter! Det fixar jag två bilar på, skrattar Maitem Al Shamari.
Handen på hjärtat Jimmy, har du själv skrotbilar på tomten?
– Jo, det har jag faktiskt, avslöjar han.
– Det är väl lite så en gotlänning tänker; "den som spar han har".
Vad har du dem till då?
– Ingenting. De står i vägen och är fula på tomten, men de kan vara bra att ha.