Länsstyrelsen på Gotland har nyligen sammanställt sin årliga rapport över hur många av de nationella miljömålen uppfyllts. Den kort-korta versionen av svaret, bara två av de femton mål som berör Gotland, låter inte upplyftande, men ger heller inte hela sanningen. Emilie Vejlens är ansvarig för avsnittet, och målet, ”giftfri miljö”. Det handlar om att minska belastningen av kemikalier. Och om måluppfyllelsen sägs att ”kvalitetsmålet kommer inte kunna nås till 2020 med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder”, en formulering som återkommer också när det gäller många andra miljömål.
– Men det är rätt att ställa höga mål, vi vill ju inte jobba för något lite halvdant, slår Emilie Vejlens fast.
– Och det finns positiva trender. Till exempel har miljöproblem förknippade med ämnen som DDT eller PCB minskat i landet, genom systematiskt och långsiktigt arbete, säger hon.
Men ett generellt, och stort, problem är att det hela tiden dyker upp nya miljöproblem, i takt med ökad produktion och konsumtion i ett allt mer komplicerat varuutbud.
– Och många av de problemen måste vi se globalt, ta till exempel textil- eller elektronikindustrin.
Emilie Vejlens har en nyckelroll när det gäller de nationella miljömålen, inte bara på Gotland. Hon ingår i en arbetsgrupp som hanterar samtliga läns arbeten med bland annat giftfria miljöer. Det ger ett kunskapsutbyte som kommer alla till del.
– Ta till exempel medicinrester som rinner ut i naturen via reningsverken och orsakar skador. Där är Linköping i framkant med åtgärder.
Erfarenhetsutbyte om plastpartiklar som hamnar i vattendragen när konstgräsplaner slits, är ett annat exempel hon nämner.
– Och så har vi förstås ögon och öron öppna mot andra nationella myndigheter, som Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.
Vad har då uträttats på Gotland det senaste året för en giftfri miljö? I rapporten nämns den omfattande utredningen om PFAS vid Visby flygplats som inletts, saneringen efter en tidigare kemtvätt i Visby som slutförts, samt en inledande undersökning av en dito i Roma. 99 behörighetscertifikat har utfärdats till lantbrukare som genomgått den kur och det prov som krävs för att få använda bekämpningsmedel.
I vår arrangerar Upphandlingsmyndigheten och Kemikalieinspektionen ett seminarium på Gotland, för inköpare på Region Gotland och på statliga myndigheter, för att vässa kunskaperna om miljövänliga upphandlingar.
– Men ett lika viktigt styrmedel är medvetna miljöval hos den enskilde konsumenten, avslutar Emilie Vejlens.