Unga har högre skulder hos Kronofogden

Färre unga gotlänningar hamnar hos Kronofogden, men deras skulder ökar. Förra året hade 171 gotlänningar under 25 år tillsammans skulder på 5,2 miljoner. Det är mer än en miljon kronor mer än året innan.

Foto: joel nilsson

Miljonbelopp (GA)2018-12-21 12:00

Antalet skuldsatta ungdomar under 25 år minskar i hela landet och Gotland följer med i den utvecklingen. Antalet skuldsatta minskade med ungefär en tiondel mellan år 2015 och 2017. Men när skulderna för de enskilda minskar i övriga landet ökar de på Gotland. Förra året uppgick den genomsnittliga skulden till mer än 30 000 kronor för de gotlänningar som finns i Kronofogdens register.

– Det är bra att det är färre ungdomar som är skuldsatta, men med högre skulder tar det naturligtvis längre tid innan de är på plus minus noll igen, säger kronoinspektör Annika Jakobsson.

Kronofogden har undersökt vilka som är de vanligaste obetalda räkningarna för ungdomar mellan 18 och 20 år.

Bland 18-åringarna är det en ganska liten grupp som har hunnit få betalningsförelägganden. Här handlar det om körkort, vårdavgifter och näthandel. För 19-åringarna ökar antalet ärenden hos Kronofogden markant. Här handlar skulderna ofta om obetalda räkningar till trafikförsäkring, bredband och kommunala avgifter, men också gymavgifter och studentmössor kan rendera betalningsanmärkningar.

Annika Jakobsson, som arbetar vid Kronofogden i Visby, är bekymrad över ungdomarnas skulder.

– Har man en betalningsanmärkning syns den i tre år och då kan det bli svårare att få bostad eller teckna abonnemang, säger hon.

Det kreditlösa samhället kan bidra till att ungdomar drar på sig skulder, tror Annika Jakobsson.

– Förr betalade man i reda pengar, men i dag har det blivit lättare att få mindre krediter på betalkorten. Det kan leda till en överkonsumtion. Och när man är ung har man inte alltid så bra koll. De har en okunskap om vad som händer, samtidigt som många inte heller har fasta jobb.

Annika Jakobsson jobbar på enheten som verkställer Kronofogdens beslut och hon kan se att de ofta inte finns särskilt mycket att utmäta hemma hos de unga.

– Man kan inte lugga en flintskallig, konstaterar hon.

Men en betalningsanmärkning kan också leda till en vändning:

– Många som får ett betalningsföreläggande skärper till sig och drar ned på sin konsumtion. Det får dem att inse att det är allvar. Det kan kosta på lite att komma ifatt, men är man 18-20 år har man alla chanser i världen att komma ur en sådan här situation, säger Annika Jakobsson.

Ungas skulder hos Kronofogden

2015 hade 198 gotlänningar mellan 18 och 25 år obetalda skulder hos Kronofogden. Den genomsnittliga skulden uppgick till 22 453 kronor.

2016 minskade antalet skuldsatta ungdomar till 192. Genomsnittsskulden uppgick till 20 813 kronor.

2017 minskade antalet skuldsatta till 171 personer, men deras totala skuldbörda ökade med 1,2 miljoner kronor och den genomsnittliga skulden uppgick till 30 618 kronor. Det är dock lägre än i riket, där den genomsnittliga skulden uppgår till 37 411 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!