För knappt ett år sedan berättade GA att Gotlands idrottsförbund oväntat fått ett arv efter Robert Hägg som gick bort 2016. Arvet bestod av en fastighet i Visby, som efter försäljning gav idrotten 3,2 miljoner kronor. Enda förbehållet var pengarna skulle användas till att stärka damidrotten.
Under det år som gått har förbundsstyrelsen övervägt hur arvet ska förvaltas, så att det långsiktigt stärker damidrotten både i Visby och på landsbygden. Fyra pilotföreningar valdes ut: Wisby simsällskap med fokus på simhopparna, IK Graips verksamhet med konståkning, VIF Gutes handboll, samt Visby Roma Ungdom med en satsning på tjejhockey.
För simhopparna innebar 110 000 kronor möjlighet att satsa på elithopparen Anna Lindbergs träningsprogram, med övningar och filmer som kan studeras på surfplattor.
– Det är ett bra stöd för ledarna. Inom ramen för satsningen kommer Anna Lindberg själv till Gotland i mitten på mars, det ska bli jätteroligt, säger Wisby simsällskaps ordförande Lena Johansson.
IK Graip har kö till konståkningen, men lider brist på ledare. Med 92 000 kronor i stöd kan klubben satsa på ledarutbildning, och man har samtidigt knutit kontakt med elittränaren Li Bäckdahl. Med bidraget kan klubben även utbilda domare.
– Det ger energi till både till åkare och ledare, säger konståkningssektionens ordförande Jessica Hermansson.
Även VIF Gutes handbollsdamer behöver fler ledare. 90 000 kronorger möjlighet att genomföra ett kombinerat utbildnings- och träningsläger. Framöver hoppas klubben även på ett samarbete med landslaget, så att öns handbollsspelare kan få möta förebilder både på plan och i ledarstaben. Bidraget ger även indirekt stöd till Garda IK:s flicklag, eftersom de båda klubbarna samarbetar.
Visby Roma Ungdoms tjejhockey har ännu inte fått några pengar, men vill också satsa på att utbilda ledare, och att bjuda in förebilder inom damhockeyn.
Ett gemensamt mål för klubbarna ligger vid sidan av själva tävlandet, att stärka unga tjejer att fortsätta med sin idrott när de kommer upp i den ålder då många väljer att sluta.
Arbetet med pilotföreningarna har nu kommit så långt att Gotlands idrottsförbund välkomnar ansökningar från andra klubbar som vill ta del av arvet efter Robert Hägg.
– Vi räknar med att kunna fördela 300 000-400 000 kronor per år, säger kanslichefen Bo Ronsten.
Förutom till Gotlands idrottsförbund testamenterade Robert Hägg även 100 000 kronor vardera till Källunge bygdegårdsförening, Endre IF och Dalhems IF.