Nu ska kompetensförsörjningen till öns branscher lyftas. Det är syftet med Region Gotlands miljonsatsning på arbetsmarknaden.
Projektet ingår i Hållbara Gotland, en del av regeringens ”Peter Larsson-pengar”.
Med en budget på 8,4 miljoner från 2017 till 2020 prioriteras fyra områden, skola och arbetsliv, teknik- och vård/omsorgscollege, yrkeshögskoleutbildningar och forskningsstöd.
– Vi ska bygga strukturer som är varaktiga även efter projektets slut, säger projektledaren Erik Bäckström.
Ett fokus är att unga ska få mer kunskap om arbetsmarknaden och att arbetsgivare hittar den kompetens de efterfrågar.
– Vi vill höja utbildningsnivån samt att den kompetens som finns kommer till rätt användning. Vi vill se till matchningsproblematik, varför utbildar unga sig inte för de branscher som behöver mer kompetens?
College, en gymnasial/eftergymnasial utbildning, finns redan på riksnivå och nu vill regionen se till möjligheten att starta college lokalt inom teknik och vård/omsorg.
– Vi har bjudit in lokala företag till informationskvällar för att prata om teknikcollege. Det viktigaste med den utbildningsformen är samverkan med näringslivet, säger Erik Bäckström.
Öns runt 700 pedagoger ska utbildas i studievägledning.
– Studie- och yrkesvägledning är starkt i det breda perspektivet, när också pedagoger gör ett vägledningsarbete. Under hösten får de utbildningsdagar i detta.
Projektet ska även ta fram nya modeller för prao och praktik, särskilt hos öns teknikföretag.