Nio japaner har besökt Gotland för att studera hur vi jobbar med hållbarhet och miljö. Målet är att Japan ska blir bättre på att leva hållbart. Förutom en lärare, studerar sju av dem på universitet och en på gymnasiet. Resan finansieras av universitetet och målet är att kunskaperna de får med sig hem ska spridas vidare till Japans 123 miljoner invånare.
Nu började resan mot ett hållbarare samhälle för japanerna på förskolan Linden i Visby.
– Japan är ett föregångsland för Kina och Indien så vi hoppas att arbetet med hållbarhet ska växa över gränserna, säger Peo Ekberg som arrangerar resor för japaner som vill lära sig mer om Sveriges hållbarhetsarbete.
Det här är åttonde gruppen från Japan i år och han försvarar den långa resvägen.
– För att ta sig hela vägen mellan Japan och Gotland orsakar varje deltagare utsläpp på två ton koldioxid, men kunskaperna de tar med sig hem gör att utsläppen reduceras med sex ton. Så det betyder något att de kommer hit, är hans övertygelse.
Barnen och personalen på förskolan Linden i Visby tog emot de japanska besökarna och berättade hur de jobbar för att vara hållbara och rädda om miljön. Förskolan är ansluten till programmet Grön flagg som hjälper lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor.
Tre mål ingår förskolans pedagogiska arbete. Livsstil och hälsa, hav och vatten samt skräp och avfall har de valt att jobba extra med.
– Vi har sopsorteringsmonster där olika figurer motsvarar olika sopfraktioner, berättar Ulrica Wesley som är förskollärare.
Hon visar hur de undervisar barnet i att rengöra, separera, vika ihop och sortera soporna. Ute på gården finns komposter där det biologiska avfallet blir mat åt maskarna.
Japan är framgångsrikt när det gäller teknik men inte när det gäller sopsortering. Någon burkinsamling finns till exempel inte, men gatorna är rena.
– 70 procent av världens alla förbränningsanläggningar ligger i Japan men energin går upp i rök, förklarar Peo Ekberg skräpets väg.
I Japan råder förpackningshysteri och besökarna var fascinerade över att frukt och grönsaker säljs i lösvikt och att man kan köpa miljömärkta varor i en vanlig butik.
– De ligger 20 till 30 år efter i miljöarbetet, säger Peo Ekberg som berättar att japanernas intresse för att studera hållbarhetsarbetet i Sverige har ökat de senaste åren.