Återvunnen plast har eldats upp på Cementa

Plast som skulle ha återvunnits har förbränts på Cementa i Slite. Det visar en granskning som Dagens nyheter har gjort.

Cementas fabrik i Slite.

Cementas fabrik i Slite.

Foto: Dennis Pettersson

Miljöskandal2017-02-06 20:50

Plast som kommer från tusentals återvinningsstationer runt om i landet har samlats in av återvinningsbolaget Swerec och, enligt DN, sedan gått till Cementas fabrik i Slite där den eldats upp.

Även om plasten som förbränts har kommit till nytta så är det betydligt sämre för miljön än att återvinna plasten.

– Det här får en stor negativ miljökonsekvens ur både klimatsynpunkt och eftersom man inte utnyttjar produkterna på bästa sättet, säger Jon Engström, som är enhetschef på Naturvårdsverkets kretsloppsenhet, till DN.

Under hösten 2015 upptäcktes det misstänkta fusket. Tiotusentals ton plast som påstods ha gått till materialåtervinning hade istället eldats upp. Trots att detta avslöjades redan för flera år sedan har en stor del av plasten fortsatt att gå till Swerec.

Fusket upptäcktes av företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) tillsammans med den norska motsvarigheten Grønt punkt, som båda anlitar Swerec.

– Vi pratar om allmänhetens förtroende. Du står och anstränger dig i köket där hemma och källsorterar. Och sedan så går du i väg och lämnar förpackningarna i olika behållare. Om man då inte känner att det här blir nytt material av det hela, då tappar vi hela trovärdigheten för återvinningen. Det är klart att det är väldigt allvarligt för det svenska samhället som sådant, säger FTI:s vd Kent Carlsson till Dn.se.

Enligt granskningen visar Cementas egen transportstatistik att det under 2014 och 2015 skickades drygt 50 000 ton plast till fabriken från Swerec. När DN besökte Cementa visade det sig att transporterna fortsatt även efter hösten 2015.

Varje vecka kommer det, enligt DN, ett tiotal lastbilar med plastförpackningar till anläggningen. Under 2016 rörde det sig om drygt 18 000 ton från Swerec, uppger DN.

– Vi tar emot plastavfall från förpackningsinsamlingen. Det handlar om plast som Swerec av någon anledning väljer att inte materialåtervinna. Plasten lämpar sig väl till vår ugn eftersom det ger oss en hög energinivå. säger Anders Jansson, marknadsdirektör på HC Miljö AB, ett systerbolag till Cementa AB, till DN.

Enligt Anders Jansson ska plasten dock i första hand återvinnas till nya produkter.

– Jag förutsätter att Swerec endast levererar sina restprodukter till oss, men det är tyvärr svårt för oss att kontrollera. Vi litar på dem, säger Anders Jansson till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!