Krismöte om oväntade mångmiljonutgifterna

Teknikförvaltningen hade ett krismöte på måndagen om hur man ska hantera problemet med deponierna runt om på Gotland. 37 miljoner ska fram i ett första skede, i en förvaltning med hårda besparingskrav. Förvaltningschefen: "Vi får inte fram de pengarna."

Foto: Petra Jonsson

MILJÖSKULD2018-06-06 05:05

På måndagen samlades avdelningschefer i Region Gotlands teknikförvaltning för att bland annat diskutera problemet med de deponier, soptippar, som finns runt om på Gotland, och som måste åtgärdas.

Efterbehandlingen beräknas kosta sammanlagt 110 miljoner kronor. I ett första skede måste 37 miljoner fram för att börja täcka över och efterbehandla dem.

LÄS MER: "Det är en kostnadsbomb"

37 miljoner som alltså ska tas ur årets driftsbudget, som redan är hårt ansträngd. Teknikförvaltningen har, precis som de andra förvaltningarna i regionen, hårda besparingskrav på sig.

Förvaltningschefen Patric Ramberg:

– Jag kan säga med en gång att de pengarna får vi inte fram.

LÄS MER: "En miljöskuld i våra tippar"

I praktiken innebär detta att Teknikförvaltningens resultat kommer att visa ett stort underskott. Exakt hur kostnaden för arbetet med deponierna ska lösas är inte klart, enligt Ramberg.

– Det är en mycket bra fråga. Det kommer att hanteras inom ramen för regionens ekonomi.

Kommer ni att begära extra pengar för detta?

– Den frågan är lite för tidigt ställd.

Arbetet med deponierna är omfattande, men har redan påbörjats. Enligt Patric Ramberg är det ett projekt i två steg. Det första handlar om att täcka över och åtgärda de deponier som inte används.

LÄS MER: Miljonsmäll för tekniska

Det andra är att säkerställa att de deponier som används kan fortsätta att användas i framtiden, bland annat med diverse utbyggnader.

– Det är ett arbete som kommer att pågå under en längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!