Fler unga använder narkotika

Gotlandspolisen har under sommaren gjort större, och fler beslag av droger än vanligt. Narkotikaanvändningen ökar på Gotland och blir allt vanligare i yngre åldrar.

Håkan Larsson på Gotlandspolisen uttrycker sin oro över utvecklingen.

Håkan Larsson på Gotlandspolisen uttrycker sin oro över utvecklingen.

Foto: Tommy Söderlund

MISSBRUK (GT)2016-07-29 07:00

Jämfört med riket är det vanligare på Gotland att unga röker, snusar, har använt narkotika eller druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna. Det visar årets drogvaneenkät som delats ut till Gotlands niondeklassare och som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, sammanställt. Undersökningen visar att sex procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs nio har använt narkotika det senaste året. Det är en ökning med två procentenheter sedan förra mättillfället, år 2014.

Gotlandspolisen bekräftar att allt fler ungdomar missbrukar narkotika och berättar att de i sommar har gjort fler och större beslag på droger än tidigare.

– Det överensstämmer helt med vår bild. Det finns väldigt gott om narkotika på ön och vår uppfattning är att det är lätt att få tag på, säger Håkan Larsson, på Gotlandspolisen.

Den vanligaste drogen som används är cannabis, men Håkan Larsson berättar att polisen även gjort större beslag av amfetamin under sommaren. Han tror att fler tar droger dels eftersom det är lättare att få tag på och dels upplever han att unga har en liberal inställning till cannabis.

– Unga vet att cannabis legaliserats i vissa delstater i USA och drar slutsatser efter det. Många tror att det inte alls är farligt och är bättre än alkohol. Det är ett jättestort bekymmer.

Cora Juniwik, folkhälsostrateg på Region Gotland, tycker att det är olyckligt att gotländska ungdomar i högre utsträckning än riket missbrukar droger och tobak. Hon tycker att det är viktigt att även uppmärksamma tobaksanvändningen, eftersom det kan vara inkörsporten till exempelvis cannabis.

– Ett flertal studier visar att det ligger närmre till hands att röka cannabis om du redan använder tobak. De flesta som börjar röka cigaretter gör det innan de fyller 18 år och oftast i skolmiljön. Därför måste skolor arbeta preventivt mot detta och föräldrarna måste ta sitt ansvar, säger Cora Juniwik.

Polisen har under sommaren tillsatt en extra grupp för att hinna följa upp tipsen de får och jobba aktivt för att beslagta så mycket som möjligt. Håkan Larsson tror att de har ett bra utgångsläge för att fortsätta med samma insatser till hösten.

– Vi behöver tillsammans med regionens förvaltningschefer lägga upp en strategisk plan för hur vi ska jobba med det här långsiktigt. Att det är dåligt med resurser får inte styra, vi måste vidta alla åtgärder vi kan, säger Håkan Larsson.

Resultat från drogvaneenkäten 2016

Fakta

Tobak: 18 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna i 13-årsåldern eller yngre har använt tobak (snus och/eller cigaretter).

Alkohol: 52 procent av flickorna och 43 procent av pojkarna i årskurs 9 har druckit alkohol det senaste året. En minskning med 5 procentenheter (flickor) och 3 procentenheter(pojkar) sedan förra mättillfället (2014). Gotland ligger fortfarande över rikssnittet.

Narkotika: 6 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna i årskurs 9 har använt narkotika det senaste året. En ökning med 2 procentenheter sedan förra mättillfället (2014).

Källa: CAN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om