Förra söndagen inträffade ett misstänkt mordförsök på Östercentrum. En 16-åring greps i samband med gärningen misstänkt för mordförsök på en jämnårig.
Händelsen är en extrem, men platsen för gärningen är en av de mest förekommande i polisens statistik över misshandelsfall utomhus.
Under årets första fem månader har 51 fall av misshandel utomhus anmälts. Ungefär hälften är krogrelaterade och har inträffat natten mellan fredag och lördag samt mellan lördag och söndag, inte sällan i samband med att krogar och restauranger stänger.
Polisen har en klar bild över var och när de flesta fallen av misshandel sker och jobbar därför efter hot-spots, platser där de vet att många människor rör sig.
Därigenom har de över tid kunnat se antalet misshandlar minska, deras närvaro i natten har en uppenbart lugnande påverkan.
Så visar också de faktiska siffrorna.
Under motsvarande tid, januari–maj, förra året anmäldes 77 fall av misshandel, 2015 var antalet 70.
– Det är naturligtvis glädjande att antalet minskar, någon direkt analys av orsaken har jag inte haft möjlighet att göra. Men noterbart är också att allt inte är i krogmiljö, säger Marie Nylander, med koll på statistiken vid polisen i Visby.
Enligt Brå, brottsförebyggande rådet, rör sig gatuvåldet vanligtvis om en gärningsman och ett brottsoffer.
Misshandel är den vanligaste rubriceringen, bara vid fem procent av fallen handlar det om ”grov misshandel”.
I 80 procent av fallen är brottsoffret en man misshandlad av en annan man. Generellet är såväl gärningsperson som offer unga, hälften under 24 år.
Brott som begås av och mot män har en starkare koppling till alkohol än när kvinnor är inblandade.
Detta är tendenser som stämmer överens även med gotländska erfarenheter.